IV. CŠW pohledem Bigandrewa

Na tento sraz jsme vyrazili naším plynovým Duchem (částečně z ekonomických důvodů) ve složení Alena, Lucka a já. Protože akce začínala o půl deváté v Mladé Boleslavi, museli jsme si přivstat a vyrazit z Jihlavy už v šest hodin ráno. Po cestě jsme ještě v Havlíčkově Brodě přiložili Atilu a zastavili jsme se i v Poděbradech, abychom mohli Caimanovi půjčit vysílačky na právě probíhající Fichtelgang.

IV. CŠW pohledem Bigandrewa

Těsně před půl devátou jsme už byli na parkovišti před škodováckým muzeem, kde již probíhala registrace vozů a posádek. Po zaplacení startovného (250,- za auto, v ceně vstupné do dvou muzeí, pamětní hrníček, pivka, samolepky atd…) jsme si na auto přilepili startovní číslo a až se nás shromáždilo víc, šlo se do muzea na prohlídku.

Na začátku nám průvodkyně pustila dva filmy o mladoboleslavské továrně (značně proevropansky a vlezvolkswagnoprdelně zaměřené), potom s námi prošla expozici, bohužel dost ve stylu

Ty starý auta jsou docela pěkný, ale ta Ochcávie WRC stojí 20 mega!!!

a nakonec to, na co jsem se nejvíce těšil – depozitář. Ten mě dost překvapil tím, jak je malý a jak málo aut v něm je, ale na druhou stranu tam byly opravdu zajímavé kousky…

Okolo půl jedenácté proběhla rozprava o AOSce a chvíli na to jsme už startovali. První část soutěže byla dle klasického šipkového itineráře, trasa vedla velmi pěknou krajinou Českého ráje, po cestě byla i možnost navštívit zámek Sychrov – okolo něj jsme jen projeli, nedávno jsme tam byli, ale vynahradili jsme si to vyjetím na Ještěd. Cíl etapy byl v areálu pivovaru Konrad ve Vratislavicích nad Nisou, kde je i malé soukromé automobilové muzeum. Po dojetí do cíle jsme dostali balení zde vyráběného piva a na dvoře pivovaru bylo připraveno občerstvení, abychom mohli doplnit energii na další cestu.

Druhá etapa již byla náročnější, částečně popsaná slovně, zakreslená v mapách a upřesněná několika fotografiemi. S orientací jsme si poradili velmi dobře, hlavně díky Atilovi, který je v tomto kraji jako doma. Čekalo na nás i několik znalostních a dovednostních úkolů, se kterými jsme se také jakžtakž popasovali. Cíl soutěže byl v autokempu Rumcajs u Jičína, tam jsme si v restauraci počkali na vyhlášení vítězů soutěží a předání cen. Za chvíli potom jsme již vyrazili na zpáteční cestu do Jihlavy, protože jsme potřebovali být v neděli doma.

Tuto akci pořádá brněnský Classic Car Króžek, klub v AČR. Byli jsme na ní poprvé a organizace i program se nám velmi líbil. Jestli nám příště bude termín srazu opět vyhovovat, tak určitě přijedeme znovu, i když zatím nemáme zrovna přiměřené vozidlo, setkávají se zde totiž hlavně majitelé Oktávií, Spartaků a starších.

Bigandrew