XIII. Oldtimer festival Slavkov

Tak další ročník Oldtimer festivalu je za námi. Festival má v názvu slovo mezinárodní. A vskutku tomu tak je. Nejvíce zahraničních vozů přijelo za Slovenska, ale do Slavkova jezdí řidiči veteránů z Rakouska, Polska i Německa.

XIII. Oldtimer Festival

Možná je to pouze dojem, ale zdá se, že každý další ročník je jakoby pohodovější a to se týká i megaburzy která je součástí programu. Na vše je dost času, nikdo nikam neodbíhá, nic zas tak strašně neshání, nikde žádná nervozita, dohadování nebo dokonce hádky. Je to snad i tím, že akce se převážně účastní skuteční veteránisté, tedy ti kteří historickým vozidlům rozumí, jejich záchraně věnují spoustu času, práce, energie.. o finančních prostředcích ani nemluvě, zatímco fantazírující teoretici zůstávají doma u počítače. Ti první přijedou na Oldtimer prezentovat výsledky často mnohaletého snažení. A tak je vždy na co koukat, co obdivovat a vždy je vidět něco nového.

V horní části zámeckého parku jsou umístěny předválečné stroje a motocykly, dolní část parku mají vyhrazenou poválečné ročníky. V obou částech parku však najdete mnoho opravdových klenotů. Je také velmi zajímavé vidět vedle sebe stát perfektně restaurovaný traktor a luxusní limuzínu, lidové vozítko a Ferrari, Octávii vedle vyzbrojeného GMC. Stojí tu v pohodě vedle sebe, naleštěné a je vidět s jak velkým úsilím a láskou je jejich majitelé opečovávají a jak si svých strojů považují.

XIII. Oldtimer Festival

V obou částech parku dává pořadatel místo i klubové prezentaci čehož jsme rádi využili. Díky diplomatické CZERvově obratnosti a laskavosti pořadatele nám byl přidělen prostor přímo exkluzivní a tak jsme v pátek u grilu, vína a dobových šlágru reprezentovali do tří do rána. Tato přátelská a pohodová atmosféra se nejspíš přenáší i na návštěvníky kterých jsou každoročně tisíce a fotografují jako o závod ze všech možných úhlů a pozic. Přesto nikde nebylo vidět, že by si někdo bez svolení majitele dovolil třeba jen otevřít kapotu cizího vozu. A oceněna by zcela jistě měla být také trpělivost a ochota majitelů vozidel, kteří na požádání zpřístupnili útroby vozu každému zvídavému zájemci a že jich za ten den nebylo málo… Že by tak působil genius loci slavkovského zámku?

XIII. Oldtimer Festival

Poněkud zarážející je nezájem o tuto fantastickou akci ze strany medií, zejm.ČT, ale i všech těch našich vašich televizí. Místo toho se všude vesele referovalo o Bahnech ve Strašicích, kde se prezentovaly stroje určené k efektivnímu zabíjení lidí. Každopádně chceme na závěr poděkovat pořadateli a duchovnímu otci celého Oldtimer festivalu, panu M. Gomolovi, za již XIII. ročník této parádní akce. Už teď se těšíme na ročník další.

P.S. Z našeho pohledu má akce jen jedinou chybu, za kterou ale pořadatel nemůže. Odehrává se ve stejném termínu jako sraz Škoda fan klubu v Hradci Králové, na který bychom také rádi zavítali. No – snad příště…