Solvayovy lomy

Před několika lety mě moji dobří přátelé vzali s sebou na podzimní výlet do skanzenu Solvayovy lomy, ležícího nedaleko Berouna. Prý bude zrovna slavnostní ukončení sezóny a určitě se mi tam bude líbit. A skutečně měli pravdu.

Solvayovy lomy

Letos, stejně jako loni, jsem se znovu vydal poslední říjnovou sobotu do Solvayových lomů na ukončení sezóny, doprovázené setkáním přátel staré techniky. Nejedná se sice o akci ryze „automobilistickou“, ale i příznivci a motorů si zde rozhodně přijdou na své. Tentokrát jsem se dostavil poněkud brzy, čehož jsem využil ke krátké procházce překrásně barevnou podzimní přírodou na nedalekou skalní vyhlídku, která se tyčí nad obcí Svatý Jan pod Skalou. Tak nádherný výhled do krajiny proslavené nedalekými skvosty jako je hrad Karlštejn, Koněpruské jeskyně, či lomy Amerika, se nedá věrohodně popsat. Ten se prostě musí vidět!

Ale zpět do vápencového lomu, který právě začíná ožívat bafáním motorů malých důlních lokomotiv. Některé lokomotivy se už prohánějí s vagónky po areálu, jiné se teprve více či méně úspěšně startují. Mimochodem, už jste někdy viděli startovat lokomotivu klikou?

Solvayovy lomy

Areál lomu je posetý různými zajímavostmi z dob těžby vápence, ale i dovezenými artefakty z jiných lomů. Přitom je vše velice citlivě skloubeno s okolní přírodou. Ale co by to bylo za setkání přátel staré techniky, kdyby chyběla stará auta a nějaký ten motocykl. Samostatnou atrakcí se stal malý lesík naplněný výstavkou většinou funkčních modelů motorů, ať již parních nebo Stirlingových. O něco dál byly zastoupeny i klasické stabilní motory. Funkci jakéhosi stabilního motoru měl občas i stařičký traktor Svoboda, který, když zrovna nejezdil po areálu, tak poháněl koženým řemenem mobilní drtič kamene od firmy Wikov.

Součástí prohlídky areálu je i exkurze v místním muzeu Historie těžby a dopravy vápence v Českém krasu, jízda důlním vláčkem po areálu lomu a prohlídka důlní štoly. Asi každý si tu najde něco, co ho osloví a určitě se výlet do těchto končin vyplatí.

Ondřej Láska