Není pryž jako pryž – renovace gumových dílů

Přestože bych měl asi o Vánocích sedět u televize, nedalo mi, abych konečně nesepsal stručný návod na znovuoživení nejvíce namáhaných neželezných segmentů našich vozidel.

Každý se již setkal s tím, že valná část gumových (nebo chcete-li pryžových) dílů časem popraská, ztratí své původní vlastnosti i vzhled a s tím pochopitelně i svou funkčnost.

Není pryž jako pryž 

Dosavadní praxe nám sama dosvědčuje, že zkřehlá guma spíše škodí a nejběžněji se projevuje u všech možných těsnění. Právě s tímto fenoménem jsem se odmítl ztotožnit a po přečtení starých knížek a internetu se nám opět vrací glycerín. Kde jej však sehnat? Setkával jsem se s názory, že starý REGUM se již sehnat nedá, ale to je omyl. Spíše není tak běžně v prodeji.  Doposud jej vyrábí výrobní chemické družstvo Dúbrava z Valašských Klobouků, kde tento výrobek nabízí k přímému prodeji. Doporučuji se kontaktovat na paní Františku Macků (frantiska.macku@dubrava.cz), která ráda zájemcům tento prostředek za cenově velmi zajímavých podmínek zašle. Pouze podotýkám, že je vhodné vzít si celou krabici (10 lahviček po 200 ml), kterou si pak rozdělíte s dalšími zájemci.

Samotná fáze renovace gumových dílů je prostá. Vybrané díly doporučuji pořádně vydrbat ve větším lavóru s notnou dávkou nějakého saponátu. Já osobně jsem zvolil ten nejlevnější stáčený, který bohatě postačí. Dále dobrý kartáč na nádobí a pro některé detaily i použitý zubní kartáček. Nebojte se pěny a po omytí nechte dobře zaschnout. Někdy to zabere i pár dní, rozhodně však zbylá voda další práci znesnadní. Osušené díly lze samozřejmě postupně dále detailně dočišťovat, což je samozřejmě věcí každého renovátora.

Poslední fází je nanesení prostředku REGUM na gumový díl. Asi nejlepším řešením je silné napuštění hadříku tímto prostředkem a gumový díl takto poctivě potírat. Prostředek je sám mastný a doporučuji použít nějaké gumové rukavice. Celá plocha jakoby zmastní a neošetřené místo je tak jasně zřetelné. Není potřeba přebytečný glycerínový roztok otírat, protože rozpouštědlo se brzy odpaří a glycerín ulpí na povrchu, případně se vsákne do gumy. Výsledek je velmi uspokojivý a takto ošetřené díly, pokud je ihned nepoužijete, doporučuji uložit do tmavého místa a pro jistotu ještě zakrýt proti prachu a nečistotám.

Není pryž jako pryž

Celkově se tato práce vyplatí, přestože zabere poměrně hodně času, což také závisí na počtu dílů. Mně to zabralo cca 5 dní, ovšem životnost dílů se mi tímto zmnohonásobila. A co vám?