Přepadeni u Svitavy

 „Flashback“ z padesátých…

Ve čtvrtek 28. 9. 2006 jsme byli obhlédnout další veteránský přírůstek, o kterém se nemá význam příliš rozvádět. Při zpáteční cestě jsme využili krásného, takřka letního počasí a vydali se domů po stopách básníka údolím Lišky Bystroušky. Zvolili jsme hezkou lesní, asfaltovou cestu, kudy známý básník chodil střízlivět. Sluneční paprsky jen obtížně pronikaly hustým větvovím smíšeného lesa nad údolím řeky s prastarým jménem Svitava („svit ava“ – sladká voda), jak my potomci starých Keltů z Obřan (část Brna) tuto řeku nazýváme.

Přepadeni u Svitavy

Avšak romantickou procházku náhle přerušilo kvílení pneumatik, řev a výstřely. Zpoza zátočiny se vyřítila dvě auta, nejprve černý Tatraplán, který zablokoval cestu modrému Sedanu. Z Tatraplánu se vyskočili chlápkové v kožeňácích se zbraněmi v rukou a nevybíravým způsobem se jali zatýkat posádku modrého Sedana. To vše jistil zezadu další soudruh v dlouhém kožeňáku na Jawě 250 svým samopalem.

Přepadeni u Svitavy

Přestoupili jsme snad bludný kořen? Byli jsme vrženi o padesát let nazpět? Nikoli! To zde Česká televize studio Ostrava natáčela další díl ze seriálu „Příběhy železné opony“ s názvem „Útěk novináře Peroutky“. S laskavým svolením televizního štábu jsme mohli pořídit několik fotografií bravurních hereckých výkonů v podání Michala Cruise Olejka, Sylvie Sharon Dykové a Jiřího Alana Hemzala a jejich strojů. Podle našich obrázků můžete posoudit, jak precizně dobově pochmurnou atmosféru se jim při natáčení podařilo vytvořit.

Při natáčení nezemřelo žádné zvíře, ba dokonce ani člověk.

P. Kumhal