VIII. Classic Škoda Weekend 2

CŠW pohledem švédského stréca

V Brně existuje mimo veteránkých spolků, ale jeden je zcela speciální – Classic Car Króžek Brno, klub v AČR. Je to klub, který vznikl  někdy v květnu 2001 z entusiasmu ke značce Škoda. Mít automobil značky Škoda ale nebylo podmínkou. Vždyť doteďka sbírají členové také dobové předměty všeho druhu: rádia, hračky, fotoaparáty a doplňky jako film, divadlo a dobová móda, …

VIII. Classic Škoda Weekend 2

Dříve to byl menší klub, kde renovace veteránů nebyla hlavním posláním. Tím byla pohoda při setkání bez jakýchkoli nároků na originalitu vozů při setkání. Každé setkání ale obsahovolo orientační jízdu se zrádnými prvky. Ta doba je již dávno klubem překonána. I dnes se samozřejmě pořádají pohodová setkání Škodováků pod vlajkou klubu, ale lecos je jinak. Dnes je klub součástí Veteránské sekce Autoklubu České republiky a nároky na originalitu renovací je zcela jiná. O tom svědčí také probíhající testování historických vozidel.

Jednou z pohodových akcí tohoto króžku byla vždy i setkání na Škoda Classic Weekendu, konaném zpravidla v Mladé Boleslavi. Je to setkání Škodovek, vyráběných v létech 1945 – 1970 ve fabrikách v Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách. To letošní, již osmé, proběhlo ve dnech 22. – 24. května v Mladé Boleslavi a širokém okolí. Letos se setkání uskutečnilo za spolupráce jednak s Automuseem ve Vratislavicích a tím i pivovarem Konrád a jednak s Veterán car clubem Jičín.

Setkání začalo sjezdem účasníků k museu Škoda Mladá Boleslav, kde proběhla již tradiční prohlídka musea a musejního depozitáře. Sešlo se zde přes 50 vozidel, i když všechny nejely soutěžní část. Tady taky proběhla rozprava s účastníky a start do první etapy, kterou připravilo Automuseum. Je pochopitelné, že první etapa končila po výjezdu na Ještěd, právě ve Vratislavicích. A protože Škoda Octávie slavila letos 50 let, vydal zdejší pivovar speciání várku nealkoholického piva právě s vinětou Octávie.

Druhou, odpolední etapu připravili Jičínští. Tato soutěžní jízda vedla krásnými silnicemi Českého Ráje a skončila v autocempu Rumcajs v Jičíně. Cesta byla vyplněna  různými soutěžním úkoly, které mnohdy nebyly lehké. Zakončení bylo v kempu kde byly předány ceny skutečným vítězům a jako vždy každý účastník obdržel také diplom za první místo, které podle tohoto diplomu získali všichni bez rozdílu.

Ilja Marco