Dámská volenka

Velmi příjemná, zajímavá výstava s názvem Dámská volenka je momentálně ke shlédnutí v prostorách Muzea města Brna na hradě Špilberku. Zahájení proběhlo 9. 6. 2010 a výstava původně měla trvat jen do 30. 10. 2010. Dobrá zpráva je, že díky zájmu je akce prodloužena až do konce roku 2010. Téma expozice je oděv a doplňky pro tanec a společenský život od 19. do 21. století.

Dámská volenka

Na výstavě lze shlédnout dámské i pánské kostýmy, krajky, šperky, bižuterii, kabelky, obuv, vějíře, taneční pořádky, klobouky, ale i část ze sbírky čepců. Nejzajímavější a dle mého názoru nejelegantnější modely pocházejí ze 40. let 20. století. Samozřejmě ani 50. léta nebyla opomenuta! 60. léta jsou potom představena především doplňky pro běžný život.

Nedávnou minulost prezentují taneční kostýmy, zapůjčené ze soukromé sbírky závodních tanečníků, kteří se účastní mezinárodní taneční soutěže Brno Open. Mnoho exponátů prošlo odbornými zásahy restaurátorů. Výstava je také doplněna miniaturními dobovými kostýmy na panenkách.

Dámám doporučuji třeba jako příjemné zpestření nedělní procházky parkem pod Špilberkem. Partnerovi to už nějak zdůvodníte… třeba… :)

Jana Novotná

Fotogalerie