August Horch muzeum Zwickau

Když jsme plánovali naši účast na Lada Sommertreffen Jena 2014, uvažovali jsme, co zajímavého by se dalo po cestě vidět. Zcela automaticky nám naskočilo – August Horch muzeum Zwickau. Cvikov je prakticky přímo na trase a muzeum je to vyhlášené. Zastavili jsme se v něm při cestě domů a zde vám přináším malou fotoreportáž.

Díky předchozí přípravě máme i itinerář s cestou do a od muzea ve městě, což se hodí a urychluje nám cestu a navigaci. Záhy jsme tedy na místě. Vystupujeme na parkovišti naproti muzea, fotíme pěkného místního Trabíka hned vedle naší Lady a jdeme do vstupní haly.

August Horch muzeum Zwickau

Muzeum je opravdu lahůdkové, celkové pojetí nemá snad chybu. Je zde velké množství krásných, vzorně udržovaných exponátů, často zakomponovaných do historických artefaktů a v dějinných souvislostech. Samozřejmě v pečlivé posloupnosti dávno zaniklých značek DKW, Horch, Wanderer, Auto-Union, IFA, Sachsenring, až po vozy Audi a samozřejmě Trabant!

Překvapením jsou některé prototypy a projekty, jež měly svého času nahradit známé Trabíky i Wartburgy, ale do sériové výroby se bohužel nedostaly.

Přehlídka končí moderními vozy koncernu VW, vyráběnými v nové továrně ve Zwickau. No, škoda, že neponechali jako atrakci v provozu i tu starou, kde kdysi produkovali ty Trabanty. Jenže v těch hrozných podmínkách by dnes už asi nikdo nechtěl dělat. Ani pro turisty. :)

Jsme tedy zpátky u pokladny ve vstupní hale – a…..venku zrovna začíná mocná, velmi prudká bouře. Takže obcházíme sousedící prodejnu a nakupujeme studijní materiály nejen o autech z produkce bývalé NDR. Ani po půlhodině čekání liják nechce ustat, a tak když jen na chviličku zeslábne, přebíháme na parkoviště. Na další focení už není kdy, jen poslední snímek přes mokré sklo, a vyrážíme k domovu.

Návštěvu muzea lze zcela jednoznačně doporučit. Opravdu je na co se dívat. Na fotkách je jen zlomek. Všechno je krásně přístupné. Žádné hypermoderní regály á-la Mladá Boleslav zde nenajdete. :) Vstupné je vhledem ke kvalitě muzea více než příznivé, takže i po této stránce je vše v pořádku.

Jacek

Fotogalerie