Vážený pane kolego... prvně Vám chci vyvrátit Vaši pravděpodobnou doměnku, že komise pro JM straní jakkoliv vozům z USA, bohužel z vašeho textu a chování některých vlastníků amerických vozů to tak na mně osobně působí. Já osobně mám americké vozy rád a konkrétně Corvette jsem si sám chtěl dřív koupit. Ale opravdu bohužel, nebo bohudík zákony musíme dodržovat všichni, ať jste vyznavač amerik, čsr vozů, nebo prvorepublikových bedýnek, nebo jakých koliv jiných samohybů. Většina lidí z pochopitelných estetických důvodů světla do mlhy na své vozy montovat nechce, leč musí. Já sám na svých vozech ony mlhovky mám a věřte mě , že také nadšením neoplývám. Kdyby jsem to zhrnul z pohledu komisaře, tak na testacích hlavně majitelé vozů z USA principielně mlhovky nemontují, až na několik vyjímek. Ovšem zákon hovoří jinak:
Příručka testování historických vozidel FKHV ČR stanovuje v bodě 2.10 podmínky provozu historického vozidla.
Podle odrážky č.2 může být vozidlo provozováno na pozemních komunikacích za podmínek stanovených v
Technickém kodexu FIVA (dopravní a technické předpisy daného státu).
V odrážce č.7 je přímo stanoveno, že historické vozidlo lze provozovat na pozemních komunikacích jen pokud je vybaveno předepsaným počtem osvětlovacích zdrojů, a není-li jimi vybaveno od výrobce, musí být vybaveno předepsaným počtem osvětlovacích zdrojů na přídavné rampě.
V případě porušení Technického kodexu či platných předpisů dle odrážky č.5, může krajská testovací komise neprodloužit platnost testování.
Dále dle předpisu kontrolních úkonů stanovených Dekrou pro kontroly technického stavu vozidel (STK) je v jednotlivých bodech stanoveno toto :
výpis - závada 6163 (B) - na vozidle vyrobeném po 1.7.1972 směrová světla nemají předepsanou barvu oranž.
závada 6211 (C) - nesvítí jedno nebo obě brzdová světla.
závada 6212 (C) - zapojení nebo funkce brzdových světel neodpovídá předpisu.
závada 6251 (B) - počet nebo umístění zadních svítilen do mlhy neodpovídá předpisům.
závada 6261 (B) - zapojení zadních světel do mlhy neodpovídá předpisu, popř.světlo nesvítí, takže
jejich zapojení nelze zkontrolovat.
Protože, si nejsem jist jestli si Vaši Corvette vybavuji přesně (jezdí jich na testaci několi) mám pocit, že ta Vaše měla i snad zapojena pro svícení pouze přídavná světla pro denní svícení- nikoliv klasická světla pro svícení jak je má z výroby - nevím jak jezdíte za soumraku či deště. Dále co se týká toho řízení, jestli se jedná o ten ventil v levé straně př. nápravy, mám pocit , že byl celý potečený od oleje a byl jste fundovaným technikem z STK upozorněn na to, že je vadné buď řízení, nebo tento ventil, že dostupná homologovaná diagnostika STK nemá 100% možnost zjistit přesnou poruchu. Tu je pouze možno zjistit rozebráním dílu to da i selský rozum, sám uznáváte, že po rozebrání závada na voze byla... ventil... Já osobně jsem Váš vůz nekontroloval dělali to kolegové - zde jsem Vám poskytl informace, které já osobně jsem k tomuto případu měl. A Vážený pane kolego co se týká chování komise, snaží se každému vyhovět, leč arogantní chování některých majitelů vozů nezná mezí a myslí si, že na pozemních komunikacích se může pohybovat všecno čemu oni říkají veterán nebo všechno to co si doma opraví, nebo nechají někde opravit!!!!! Nedivte se, my jsme pod tím podepsani, že to či ono je způsobilé do provozu, a když se něco stane kdo za to bude odpovědný, že takto či onak upravený vůz měl podle PČR a patřičných úřadů vůbec tu drzost někdo pustit do běžného provozu??????? Zkuste si na to odpovědět sám....a vcítit se do kůže té druhé strany. Předpis je i pro veterány - zaklínadlo: na bíle značky to nejde však to dej na Véčka - to už dávno neplatí.
_________________ A revolution is like a bicycle, falls, when it stops.
|