prekladys píše:
předně doporučuji pročíst celý nález ústavního soudu v brně:
http://www.usoud.cz/fileadmin/user_uplo ... _13_an.pdfstručně:
- vlastník opomněl dát RZ neprovozovaného vozidla do depozitu.
- na výzvy čkp nereagoval a dělal mrtvého brouka
- obvodní soud pro prahu xy rozhodl proti vlastníkovi
- vlastník si najal právního zástupce a tento podal přímo stížnost k ústavnímu soudu (bez odvolávání k vyšším instancím)
- ústavnímu soudu došla evidentně trpělivost, když formulace toho zákonného paskvilu o povinném ručení nazývá "nešťastnými" a rozhodnutí obv. soudu za "svévoli" (!!!)
fakt to stojí za přečtení...
1) depozit RZ - domnívám se, že tzv. depozit je k ničemu. Proč zatěžovat byrokratický aparát dočasným "odhlašováním" a "přihlašováním" vozidel a skladováním RZ? Aby bylo možné najmout další úředníky?
Nejezdím - neplatím pojištění.
Jezdím - platím pojištění.
Jezdím - neplatím pojištění - jsem přistižen - platím pokutu. Jak jednoduché.
Na námitku, že pak bude více aut jezdit nepojištěných, odpovídám: Nebude! Zákona dbalí občané měli provozovaná vozidla pojištěná i předtím. Občané, kteří zákon nedodržují a neplatili předtím, neplatí ani teď.
V ČR je registrováno cca 6,5 automobilů (vč. nákladních a autobusů). Podle údajů pojišťoven je v ČR cca 600 000 nepojištěných vozidel. Kolik z nich je přesto provozováno? To jsem se nikde nedočetl. Můj kvalifikovaný odhad je 60 000 vozidel, zbytek jsou vozidla dávno neexistující, vraky a jiná vozidla neodhlášená z registru z nejrůznějších důvodů. Jinými slovy: 99 % zákona dbalých občanů je obtěžováno, protože 1 % občanů neplní své povinnosti. Proč?
2) ČKP je soukromá firma (patřící pojišťovnám), která se navenek snaží tvářit jako státní orgán. Byla nadána možností nahlížet do registru vozidel a porovnávat je se seznamem pojištěných vozidel. Pokud má ČKP "pocit", že jsem nesplnil nějakou povinnost, nechť dá podnět příslušnému úřadu.