možná jste se s tím už setkali také, já minulý týden na vlastní oči.
předesílám, že škodlivost benzínů s biosložkou či jinými lihovými lektvary na klasické slitiny hliníku či na běžnou pryž (nemají všichni hadice EPDM...) byla diskutována všude možně, sám k tomu nechci zaujímat stanovisko, udělejte si ho sami.
tohle je má individuální zkušenost po cca 2 letech provozu na současný benzín (zpočátku 95 nyní pokud možno 98 ). do benzínu přidávám občas sajrajt nahrazující olovo. nejdříve jsem pořídil žlutý sheron - ten se srazil na kuličky ve směsi s velfobinem (taky líh), který jsem chtěl prohnat nádrží poprvé po jejím vyčištění. ještě že mě napadlo si je smíchat zkusmo...
není mi známa slitina hliníku, z níž byl karburátor před 50 lety vyroben, předpokládám, že se to u jenotl. výrobců mírně lišilo (dnešní slitiny budou zase jiné) ten můj byl z výroby mořen/pasivován (? nejsem chemik) a měl lehce žlutavou barvu. co jsem koukal na profesionální renovace, tak tyto renovované historické karburátory jsou dneska až sytě bronzově oranžové.
zkrátka, když jsem karburátor otevřel, byla patrná bílá oxidace ploch, které nejsou trvale smáčeny-omývány benzínem, jsou však ve styku s jeho výpary či trvale mírně vlhké a jsou už za ta léta beze stopy moření (dosedací plochy těsnění, stěna odvětrávacího prostoru)
když jsem měl kdysi embéčko, tak toto jsem vůbec nepozoroval