Lada Autoservis AMK SHD Most

otřesná zkušenost

Chci se podělit o neuvěřitelný zážitek z jinak pohodové cesty na Lada Sommertreffen Jena 2015. V pátek 31.7. na dálnici D7 došlo k poruše jednoho z vozidel naší výpravy. Z červené nulajedničky odlétl kamsi do příkopu černý předmět, což bylo následováno značnými vibracemi ze spodku vozidla. Diagnostika byla rychlá a jasná – roztržená hardy-spojka. Tu jsme ssebou neměli. Začali jsme žhavit telefony. Nakonec jsme se dotelefonovali do značkového Lada autoservisu AMK SHD Most, kam jsme se po telefonickém ověření dostupnosti dílu a odlehčení postiženého vozidla vydali. Po příjezdu do servisu jsme se ale nestačili divit. Autoservis AMK SHD Most asi leží v jiném časoprostoru, neboť to, co jsme tam zažili, snad již v tomto století ani není možné.

Autoservis Lada AMK SHD Most

Autoservis Lada AMK SHD Most

 

Vezměme to ale postupně:

1. Závada nastala cca 15-20 km od Mostu. Po zjištění konkrétní příčiny, jsme začali zjišťovat možnosti obstarání náhradního dílu v co největší blízkosti. Z výběru možných variant nakonec zvítězil Most. Tam jsem volal a ptal se na dostupnost ND. Ta byla tamním pracovníkem během zcela normálního hovoru potvrzena.

2. Do servisu SHD Most jsme přijeli lehce před 12:00 (provozní hodiny jsou do 15:00) a hned jsme šli s Ronym (majitelem nulajedničky) do prodejny ND, kde proběhl nákup takto, cituji doslova (byl jsem tomuto svědkem):

Prodavač: Po našem příchodu žádný pozdrav, jen koukal.
Rony: Dobrý den. Kolega s Vámi před chvílí telefonoval a ptal se na hardy spojku. Máte?
Prodavač: Jo.
Rony: Tak bych si ji vzal.
Prodavač: Třistapadesátšest.
Proběhlo předání a zaplacení.
Rony: Děkuji. Nashledanou.
Prodavač: Nesrozumitelné zahučení.

Zdůrazňuji, že kontakt s prodavačem byl úplně ten první, který v daném Autoservisu AMK SHD Most nastal. Poněkud nás to zaskočilo, ale budiž. Prodavač nemusel mít zrovna svůj den, ale i tak je tohle chování k zákazníkovi opravdu za hranou slušnosti.

3. Rony s dílem odešel k autu a já jsem šel do přijímací kanceláře servisu za panem, tedy ehm soudruhem vedoucím  Charvátem. Seznámil jsem ho s tím, že jsme veteránisté z Ladakubu, že jedeme z Brna do Německa na oficiální pozvání na mezinárodní sraz a co se nám přesně stalo. Požádal jsem ho, jestli by nám mohli pomoci i jinak, než jen prodejem dílu. Na to mi bylo odpovězeno, že mají plno, kluci na dílně nestíhají a že to nepůjde, snad jedině až příští týden v úterý. Když jsem nadhodil, že bychom byli ochotní za servis i připlatit expresní přirážku, nenastala od p. Charváta vůbec žádná změna postoje. Jen jako další argument vynesl věc o tom, že jsou prý ve skluzu.

4. Odešel jsem z kanceláře k autům, kde jsme probírali další možnosti a postup. Kluci začali pomalu chystat věci na svépomocnou opravu. Z čirého zájmu, proč že to vlastně nejde, jsme si obhlédli dílnu – a zůstali jsme v úžasu stát. Všude prázdno, uklizeno, pracovníci posedávali, venku jeden slastně pokuřoval.  Ve zcela prázdné dílně se třemi volnými!!! zvedáky se nacházeli dva servismani. Jeden svačil, druhý zametal prázdnou dílnu. Šel jsem tam a zavedl s nimi řeč. Jedinou naplánovanou činností pro zbytek toho dne byla výměna alternátoru na jedné Š. Octávii, která stála venku, přičemž se čekalo na dodání dílu. (Asi až když jsme byli v polovině opravy, přijela dodávka z Autokelly s alternátorem.)

Plná dílna autoservisu AMK SHD Most

Plná dílna autoservisu AMK SHD Most

 

Mladšímu a komunikativnějšímu servisákovi jsem znovu vylíčil celou cituaci a zeptal se ho, jestli by to zvládli. Ten mě odpověděl, že ano, že by asi nebyl problém, ale že to musí povolit šéf. Požádal jsem tedy servismana, jestli by nemohl za šéfem dojít a domluvit se s ním na provedení opravy, kterou jsou schopni časově bez problémů zvládnout. Servisman tedy šel za šéfem a řekl mu, že by opravu stihnul a jestli to tedy může udělat. P. Charvát jej však div neseřval za to, že se mu motá do jeho práce, že jen on ví, jestli se oprava udělat dá, nebo ne a celé to zazdil tím, že ještě nemá od borců z dílny výkazy minulých zakázek a že je tedy naprosto jasné, že se nová zakázka dělat nedá.

Tím celé naše snahy o rozumnou domluvu skončily. Ještě jen dodám perličku, že když jsem uprostřed jednání s p.Charvátem zjistil, že AMK SHD Most je členem AČR (Autoklubu ČR), prokázal jsem se svým průkazem AČR a snažil jsem se operovat stanovami AČR o vzájemné pomoci atd. Opět bez jakékoliv odezvy. Stejně tak bez odezvy zůstala i naše žádost o zapůjčení volného heveru na dílně za nějaký poplatek, kde si opravu provedeme sami, když na to jejich pracovníci nemají čas.

Přetížený pracovník autoservisu AMK SHD Most

Přetížený pracovník autoservisu AMK SHD Most

 

5. Nikdo z nás prostě pana šéfa neoblomil, ani když z okna viděl výpravu 4 veteránů, na kterou se v Německu čekalo. Zatímco on v klidu kamsi odjel se svojí dosti zanedbanou 2111, vybalili jsme tedy svůj vercajk a před prázdným servisem s lelkujícími zaměstnanci zahájili operaci výměny hardy-spojky na asfaltu. Inu, šlo to na vytvořeném provizoriu ze dvou heverů a podložené rezervy ztuha, v potu a nepohodlí, ale nakonec jsme, navzdory pálícímu slunci a teplotě 35°C ve stínu, slavili po necelých dvou hodinách vítězství. Jako bonus jsme si mohli po práci umýt ruce na WC servisu naší vlastní solvinou.

Svépomocná oprava před autoservisem AMK SHD Most

Svépomocná oprava před autoservisem AMK SHD Most

 

Fakt, že nikdo o naše auta nejevil vůbec žádný zájem, ani o to, že jsme skupina fandů značky, kterou SHD Most oficiálně zastupuje, jen dokládá absolutní nezájem jak o značku, tak o práci, o zákazníka, prostě o všechno… Fyzickým důkazem byla (je) červená firemní Lada 2111 v opravdu velmi bídném stavu. A to jak vzhledově, tak i mechanicky. Zvukové projevy brzd a zavěšení náprav, které auto produkovalo při přejíždění drobných nerovností a brždění opravdu nejsou dobrou vizitkou servisu, motivující dát si tam opravit své vlastní auto.

6. Tolik o naší krajně negativní zkušenosti s neuvěřitelným přístupem jednoho tzv. autorizovaného servisu v 21. století, v době tržního hospodářství. Nečekali jsme žádné zázraky. Jediné, co jsme čekali, byl profesionální a lidský přístup lidí, se zájmem o věc, ze servisu, který zastupuje naši značku. Ani jednoho jsme se bohužel nedočkali…

Na dílenském zvedáku by oprava trvala 20, maximálně 30 minut. Takto jsme auto opravovali sami na place před zcela prázdným servisem, za pomoci originálních heverů a nouzového vypodložení auta. I v těchto podmínkách s velmi špatným přístupem ke všem šroubům hardy spojky nám oprava nakonec zabrala cca 2 hodiny, vč. rozložení a úklidu všeho nářadí.

Roztržená hardy spojka

Roztržená hardy spojka

 

7. Pokud by v servisu měli dílnu plnou a skutečně měli plno práce, tak na to nikdo z nás neřekne ani popel. Všichni bychom to plně akceptovali a byli bychom vděční za prodej potřebného náhradního dílu. Celý tento příspěvek ale vznikl jako důsledek zcela zjevného rozporu, mezi nám prezentovanými možnostmi opravny a holou skutečností cca 3,5 hodiny před koncem uvedené pracovní doby!!! Přístup vedení tohoto servisu zamrzl v době svého vzniku, tedy před cca 45 lety. Pan Charvát a jeho svazarmovský přístup to dokládá v plné nahotě. I když ono i za minulého režimu byl mnohdy přístup servisů lepší a vstřícnější, než jaký jsme zažili v Autoservisu AMK SHD Most. Holt v Mostě dokázali, že jsou těžcí profíci a velcí fandové značky LADA.

Albert

Fotogalerie

Komentáře

  1. Jacek říká:

    8) Nedělá mi to radost, ale musím tento tristní zážitek potvrdit, neb jsem byl účastníkem cesty. Byl sice pátek, ale krátce po poledni, kapacita volná, mechanici ochotní k práci…a šéf jim to zakáže. Asi by překročili plán tržeb či co :lol: Tak pracovníci servisu seděli a pokuřovali, a motorista v nouzi se před prázdným značkovým servisem musí válet po zemi a pomoci si sám. Tak tomu říkám žaludek, šéfe…. K dokonalosti už chybělo jen to, aby se nám lidi ze servisu AMK, člena Autoklubu ČR, chodili posmívat. :mrgreen:
    Moc děkujeme pane vedoucí, vaše služby rádi doporučíme a vzpomínáme se slzou dojetí v oku. Jacek

    P.S.: Na druhé straně prodejna aut patří k výjimkám, kde nové vozy značky VAZ/Lada (pro naprostou neschopnost českého dovozce CS Autolada) dealer dováží z Německa a prodává….Takže čert aby se v tom vyznal (nebo čert vás vem??)

  2. Já jsem taky dával do autoservisu lada Most opravit auto. Bohužel jsem zjistil, že ta společnost se ocitá jiné dimenzi. Sliby chyby mám dojem, že nic neumí. Dávejte si lidi pozor. Myslím si, že v Mostě 90 procent lidí je ze zvláštních škol. Tak se nedivte nebot jste se ocitli v nejhorším městě ČR. Žádná úcta a morální zásady mezi lidma v Mostě neexistují. Tady si každý dělá co chce, jak na divokém západě. Na autě mi udělali více škody než užitku. Heslo: „Udělej si to sám v Mostě, nebo neodjedeš“.
    S pozdravem, všechny motoristy co mají normální myšlení.
    =