Roztoky u Prahy

Elegance na zámku

Osmého května 2007 uspořádal VCC Praha v zámku v Roztokách u Prahy již 28. ročník Soutěže elegance historických vozidel. Přiznám, že po vyslechnutí předpovědi počasí jsem tak trochu váhal, zda se této akce vůbec zúčastnit, ale při pohledu z okna na tu pěknou, modrou oblohu jsem se přece jen vypravil. A mohu s jistotou potvrdit, že veškeré úsilí zato stálo, i když se občas nějaká sprška sem tam přece jen vyskytla.

Roztoky u Prahy

Vozidel bylo, jako každoročně, velké množství a to opravdu co jen si veteránistovo srdce mohlo žádat! Aerovky vedle Rolsů, Škodovky vedle Jaguárů a mnoho dalších. Mě osobně snad nejvíce zaujala kombinace majestátního vozu Laurin&Klement, stojícího hned vedle krásné Škodovky.

Tentokrát ti menší

A ještě dodatek k výstavě hraček v zámečku v Roztokách u Prahy. Právě tam probíhá výstava modelů a hraček českých vozů, zahrnující období produkce od minulého století až po dnešek. Tuto velmi zdařilou výstavu zorganizovalo několik současných výrobců modelů a prodejců. Zaměření bylo jak na produkty zmíněných tak na historii, pro kterou byly modely a hračky zapůjčeny od sběratelů. Člověk v takové záplavě vzpomíná na dětská léta… na hračky, které měl nebo dokonce i někdy záviděl kamarádům.

V expozici nechyběly ani plány, podle kterých dřívější výrobci, jako např. Igra, Směr a další, tyto vyráběli.

Výstava bude návštěvníkům k dispozici až do 19.8.2007. Otevřeno, kromě pondělí, každý den od 10.00 do 17.00. Navštivte, nebudete litovat!

Roztoky

Suma sumárum

Namísto navršování superlativů si troufám říci, že několik přiložených fotografií rozhodně o této velmi příjemné a nostalgií zavánějící atmosféře, která celou akci provázela, napovědělo mnohem víc. Pořadatelé rozhodně odvedli skvělou práci!

A.D.