Přívěsný vozík Camping Car

Přívěsný vozík Camping Car – multifunkční zázrak z Kdyně, aneb i James Bond by záviděl…

Vozík je malý, lehký, jednonápravový, určený zejména k rekreačnímu využití. Jednoduché šasi je svařované z ocelových trubek s nezávisle zavěšenými koly. Odpružení je zajištěno použitím tlumičů se zabudovanými vinutými pružinami z motocyklu JAWA a jednoduchých vlečných ramen. Na rámu je namontovaná karoserie ze sklolaminátu. Ta je tvořena ze dvou dílů – ložné plochy a víka. Víko se pomocí jednoduchých pantů dá otevřít nebo rovnou vysadit. Vysazené víko lze použít jako loďku. Víko je uzpůsobeno k uchycení vesel nebo stěžně s plachtou. Přívěs je uzamykatelný. Připojení k automobilu zajišťuje klasické přípojné zařízení, které se dá také uzamknout. Osvětlení přívěsu je použito z vozu Škoda Octavia.

Přívěsný vozík Camping Car

Výrobce přívěsu, Kdyňské strojírny n.p. uvádí, že přívěs lze použít nejen jako veslici, plachetnici ale i motorový člun, dále jako stan s pevnou střechou, kuchyňský pult nebo dětskou houpačku. Dodejme, že využití některých těchto variant je spíše teoretické.

Pro přepravu věcí na dovolenou jako např. rodinný stan, spacáky, kola, kempingové židličky stůl apod., se jevil jako ideální vozidlo. Rovněž uzamykatelné víko se osvědčilo jako úschovna kol. Víko – loďka má hydrodynamický tvar, výborně klouže po hladině a dá se bez problémů použít pro plavbu tří dospělých osob. Při jízdě za automobilem se přívěs choval neutrálně. Dá se říct, že řidič vlastně ani neví, že za sebou něco veze.

Přívěs je po PAVu 100 v pořadí druhým klubovým přívěsem. Byl objeven klubovým znalcem přívěsů všeho druhu – Tomsekem a dopraven do Brna z druhého konce republiky, z Klatov. Pár dní nato byl představen a pokřtěn jménem slavného moravského polárníka Eskymo Welzla na Kachličce, na kterou ji dopravil Rancher ve vleku za kombíkem Jiřího Ká. Po této akci měl přívěs absolvovat nenáročnou renovaci.

Jak se ukázalo, nenáročná byla jen oprava šasí, která se skládala z demontáže, opískování, nového nátěru a opravy mechanických dílů (ramena, tlumiče atp.). Jako velmi náročná se však ukázala oprava laminátových dílů. Křehký a zvětralý laminát bylo nutné poměrně složitě nahrazovat a vyztužovat. Bez pomoci našeho kamaráda, jinak zkušeného sběratele a výrobce replik historických lodí by se asi nezdařila. Takto opravená karoserie pak byla zbavena vrstev starých nátěrů a znovu nalakována standardním způsobem.

Původně plánovaná rychlá a levná renovace se nejen protáhla, ale i náklady na ni byly dosti vysoké. Přesto jsme rádi, že tento přívěs vlastníme v klubovém autoparku neboť těchto přívěsů v původním a renovovatelném stavu, včetně veškerého vybavení, se zase až tak mnoho nedochovalo.

Seli

Komentáře

  1. ma říká:

    požádal bych, zdali by bylo možné oskenovat (okopírovat) a poslat návod k vozíku, zaměřit a udělat nákres od plachet, z jakého materiálu je plachta?

  2. Michal říká:

    Zdravím.
    Vlasním takový vozík v pojízdném stavu se spoustou příslušenství, boužel bez TP, víte někdo kterak legalizovat, případně měl by někdo zájem.
    Za odpovědi děkuji.
    Michal Štrumfa
    603490749

    • jan tryner říká:

      Dobrý den,

      měl bych zájem .

      děkuji Tryner

  3. Zdenek Hudec říká:

    Dobry vecer,pred par dny jsem si udelal radost a taky jsem poridil tento hotylek na kolech,ale bohuzel bez prislusenstvi.Kdyby nekdo byl tak hodny a poslal nejake planky,nakresy,fotky,byl bych moc rad.Dekuji predem.Hudec

  4. lukos.team říká:

    Sehnal jsem u souseda vozik sice předělaný za Terra Vari ale to se předělá na origo a podařilo se mi sehnat origo tp potom pošlu na vyžádání foto tp jak ho budu mít doma

    • Michal říká:

      Dobrý den, měl bych zájem o foto TP i o další dokumentaci k vozíku. Prosím pošlete mi, kdo co můžete. Sehnal jsem také takový vozík, není ale kompletní a nevím, co k němu vše původně bylo. Mám zájem i o platný i neplatný TP. Díky

  5. Daniel Sutnar říká:

    Dobrý den. Mám tento vozík. Rám s koly, spodek lamino a víko lamino. Kdyby měl někdo zájem fotky pošlu. Prodám nebo vyměním za káru na dřevo.

  6. šlosar václav říká:

    Dobrý den jaké osvětlení patří na vozík.světla,spz, odrazky. Mě to připadá na škoda octavia.děkuji za odpověd.

  7. Milan Stulík říká:

    Dobrý den , zdravím nadšence tohoto vozíku. Stal jsem se hrdým majitelem tohoto vozíku , spíše řečeno jsem ho dostal. Jelikož je bez spz a tp , tak v současné době bojuji s úřadem jak tento vozík legálně dostat do provozu. Krom pár nepatrných detailů mám plnou výbavu včetně manuálu.

  8. Tomáš říká:

    Dobrý den, tento vozík mám také, komplet jsem ho rozebral a těšil se na renovaci. Zkazil mi radost pán kterému jsem odvezl ty dva laminátové kusy na opravu. Cena opravy je pro mě nepřijatelná. Prosím tedy o doporučení někoho, kdo by mi to udělal za rozumnou cenu. Nebo bych to případně prodal někomu kdo si to dokáže udělat sám. Papíry k tomu mám, i když z jiného podobného vozíku, ale s čerstvou STK a psané na mě. Děkuji 777820766

  9. Lukáš Pařízek říká:

    Dobrý den, moc hezký článek, tenhle vozík si pořídil v šedesátých letech děda s babičkou. Dlouho stál v garáži, takže ho nyní chci renovovat. Můžete mi poslat originální fotku a ten krásný návod co máte v fotkách (není to moc čitelné). Z fotek je zřejmé, že se vám povedlo udělat i plachtu – můžete mi poslat střih děkuji. Gratulace ke krásné renovaci. mob.: 728408951

  10. Patrik říká:

    Zdravím, také vlastním tento vozík. Chybí mi na něm zámek. Mohl by mi prosím někdo poradit, kde ho sehnat, případně jak udělat tu plastovou část se zavitem kolem zámku a jak ten zámek funguje?
    Děkuji mnohokrát za odpověď. Kdyby měl někdo na prodej jakékoliv příslušenství nebo i návody, dejte vědět. E-mail: brozekpatrik@seznam.cz

  11. Adam říká:

    Dobrý den, zrekonstruoval jsem kompletně cc70, ale v TP (mám velký i malý) jsou odchylky v rozměrech. Na STK není focený, ale vyhodili mě, že je to bez šance. Neposkytl by mi, prosím, někdo fotodokumentaci, technický list, cokoliv čím doložím pravost, případně radu jak STK dosáhnout? Děkuju 737268652