Renovace skútru ČZ 175/502

Tentokrát jsem se zaměřil opět po několika letech na skútr ČZ 175, zvaný lidově prase. Již dříve jsem tuto motorku vlastnil a jezdil na ní, ale musel jsem ji prodat kvůli koupi Jawy 500. Jenže jak se posléze ukázalo, koupit původní nerozdělávaný skútr, s rostoucí popularitou tohoto pojízdného uměleckého díla ve stylu brusel, začalo být opravdu velký problém. K mání byl jen typ 501, který mě nikdy moc nezaujal.

Renovace skútru ČZ 175/502

Na avízo od kamaráda, který objevil inzerát, nabízející původní pětsetdvojku a hlavně zcela kompletní, včetně onoho posvátného krytu řetězu, bylo mé pilné shánění naráz u konce. Skútr se nacházel kousek od Holic a za cenu zcela tržní, ale to kompenzoval nádherný původní stav. Nastalo velké dilema, jestli renovovat nebo nechat prase oprýskané, leč původní. Nakonec zvítězila renovace. K mému úžasu to šlo velmi dobře, nikde nic nebylo předěláváno a zlepšováno domácím kutilem. Stav tachometru byl něco přes čtyřicet tisíc kilometrů. Renovaci jsem zvládl asi za čtyři měsíce, bylo to příjemné zpestření nekonečné zimy.

S rekonstrukcí mě pomohl známý skútrařský guru Tomáš B. a byla to spolupráce víc než výborná a myslím si, že na výsledku je to znát. Replikové díly nebyly použity, kromě výfuku a kolene, dokonce i většinu spojovacího materiálu jsem zrenovoval a použil. Výfukové potrubí jsem zakoupil již zmiňovanou repliku, ale opět jako vždy u českých replik přesnost tvaru špatná. Musel jsem upravit zadní držáček a největším pobavením bylo, že vložku výfuku výrobce montuje obráceně. A o těsnosti tlumiče nemluvě. Jednalo o výrobek české renomované rodinné firmy, bohužel.

Jako oříšek se nakonec ukázalo vyčištění palivové nádrže, protože její plochý tvar znemožňuje použití oněch přetajných jawystických method. Zadní čelo se muselo ve sváru vyřezat, nádrž vypískovat a pak zpět zavařit a provést zkoušku těsnosti. Odstín barvy skútru byl ponechán původní, bohužel chromové části se musely nechat znovu pochromovat, což bylo finančně náročné. Co se týká mechanického opotřebení celé motorky, tak to bylo velmi malé, protože se ji evidentně v minulosti dostávalo víc než pečlivého zacházení. Ovšem všechny pouzdra čepů se měnily, aby se zamezilo onomu plavnému pohybu při jízdě. Například i pneumatiky byly jako nové, nebo i bowdeny.

Celou renovaci, bych shrnul jako absolutně bezproblémovou a skútr při zajíždění funguje opravdu bez porodních bolestí, což se nedalo říct o jiných motocyklech, které jsem renovoval. Jízda na pětsetdvojce je velmi pohodlná a budí v provozu nemalou pozornost kolemjdoucích. Je to jeden z nejvydařenějších a hlavně nejhezčích motocyklů československé výroby.

M. Olejko

Komentáře

  1. Jakub Šik říká:

    Dobrý den,

    potřebuji radu ohledně skutru. Píšete o člověku, který má velké zkušenosti. Byl by nějaký kontakt?

    děkuji Jakub

  2. Luboš Brokeš říká:

    Dobrý den,
    také jsem se pustil do renovace 502ky a konzultace a rada od zkušeného renovátora by pro mě byla velmi přínosná. Například si nevím rady s demontáží čepu řadící páky a tím i její sejmutí včetně gumy na stupačce. Jsem z HK. Mohl byste mi doporučit někoho, s kým bych se mohl poradit? Děkuji.

    LB

    • Jan Zajíc říká:

      Dobrý den pane Brokeš, mám úplně stejný problém. Jak se Vám ho prosím podařilo vyřešit? Případně, nemohl bych se u Vás někdy zastavit na kus řeči? Jsem též z Hradce a pustil jsem se do renovace. Děkuji JZ (737431674)

      • Jaroslav Novák říká:

        Ten čep od řadící páky je ve svém pouzdru normálně pouze zevnitř zasunutý a zajištěný maticí u řadící páky. Většínou je v pouzdru zarezlý. Nejdřív jsem čep namazal WD40 zevnitř a z venku a nechal působit. Pak jsem pouzdro ohřál horkovzdušnou pistolí na dost vysokou teplotu (lak se nespálil). Čep má zevnitř ofrézovanou hlavu pod klíč a pokusil jsem se čepem hýbat. Poprvé se to nepovedlo, ale po zopakování mazání a ohřevu se pomaloučku rozpohybova,l až se vykvrdlal. Chce to opravdu trpělivost a hodně WDéčka.

  3. Jan říká:

    DD, prosím o informaci. Nemáte zaznamenanou RAL odstínů barev . Dělám stejnou renovaci.Děkuji Honza

  4. Ondřej říká:

    Dobrý den,
    moc se mi líbí tento odstín modré. Nevíte prosím co je to za ral? případně složení barvy

    děkuji za odpověď na mail.

    Ondra Fux
    tel: 608122095

  5. Luboš Brokeš říká:

    Dobrý den,
    ten trn jsem nakonec odřízl flexou, vyvrtal díru skrz a vyřízl závit. Koupil jsem šroub s válcovaným závitem a dlouhým osazením (tedy závit jen kousek a k hlavě holá kulatina). Šestihranou hlavu jsem uřízl a očkem jsem do hladké části zbytku šroubu vyřízl závit tak dlouhý, abych ho mohl zašroubovat do podvozku, hladká kulatina byla ven (na ni navléknu páku) a původní závit zkrátil tak, aby kloboučková matka přesně vymezila vůli potřebnou pro pohyb páky. Není to asi moc „veteránské, ale jiné řešení mě nenapadlo. Tak ať se daří!

  6. Jozef Časnocha říká:

    Dobry den prajem, momentalne renovujem cz502 deluxe, v popise renovacie pisete, ze ste nahradili puzdra a capy aby prasa neplavalo. Mal som jeden kontakt na pana z MB kde som kupoval na prvu 502, bronzove a liatinove puzdra som vylisoval s pan mi napisal, ze mal len niekolko sad a dalsie uz nebudu. Na nete som nasiel nieco na predaj ale to je totalny nepodarok, predne capy su z bronzu (original je kaleny cap) a ten clovek podla mna ani netusi, ze v prednej vidlici je puzdro zo samomaznej liatiny. Zadne puzdra predava bronzove, co je ok, ale capy zadnej vidlice ma z ocele, čo by asi nebolo zle, ale povrch nieje uplne hladky, ono sa to nezda, ale zadna vidlica sa hybe skoro stale, tak sa obavam, ze cap sa rychlo opotrebuje. Ak mi viete poradit, piste na casnocha.jozef@gmail.com

    Dakujem za rady.