Muzeum AWE – Automobile Welt Eisenach

V rámci turistického putování při příležitosti naší účasti na Lada Sommertreffen Jena 2015, jsme po loňském Zwickau navštívili muzeum druhého výrobce automobilů v NDR – Wartburgu v Eisenachu.  Přesněji řečeno muzeum podniku AWE (Automobil-Werke Eisenach), dříve známého jako EMW a ještě dříve jako BMW. Nám je však nejznámější především díky i v Československu velmi rozšířeným automobilům značky Wartburg. Vzhledem k dlouhé historii výroby automobilů pod různými značkami, nyní muzeum nese univerzální jméno: Museum AWE – Automobile Welt Eisenach.

Ze samotného rozsáhlého areálu původního výrobního gigantu dnes již mnoho nezbylo. Jedna asi třípodlažní hala, téměř již zrekonstruovaná, slouží jako muzeum. Druhá budova je před likvidací (či možná opravou???, to se zatím ještě neví), třetí je malá zrestaurovaná budova Vereinu (spolku) wartburgářů a poslední je vstupní objekt na vjezdu s logem AWE.

Na parkovišti, naštěstí stíněném výstavní halou (díky Bohu za to, sluníčko zas dělalo divy a my se pekli při nyní standardních 35°C ve stínu) jsme při příjezdu potkali dvojici wartburgů – volkspolicejní W353S a klasiku W311. Jejich osádky ovšem nejevily zájem o kontakt, takže jsme si jen nafotili jejich ne tak ignorantsky se tvářící warťany a odebrali se do muzea.

Už první dojem byl docela příznivý a expozice se nakonec ukázala jako hodně zajímavá. Vystavené exponáty zahrnují téměř (ale ne úplně!) všechny vyráběné a vyvíjené modely, včetně předválečných BMW, leteckého hvězdicového čtrnáctiválce z války v nálezovém stavu, renovovaného bojového BMW R75 se sajdou a těsně poválečných vozů BMW/EMW, stavěných tehdy pro okupační správu a vojska jedné z vítězných mocností – SSSR. Přejmenování si po vzniku NDR vynutily právní kroky bavorské automobilky.

Součástí expozice byla i řada krásných motocyklů MZ, Simson, AWO a Jawa. Jedna z nich dostala Ronyho doslova na kolena. :) Nechyběl ale ani první poválečný výrobek – čtyřkolka, malý dřevěný vozík, tak na přepravu vlastních svršků a pár drobností. Takhle končí války … a po té příští už tady možná nebude ani ten vozíček…

Kromě nám i z českých silnic známých provedení W311 a novějšího 353 (včetně poslední verze S s licenčním motorem VW 1,3 l pod kapotou) bylo k vidění rovněž několik prototypů, z nichž některé by bývaly mohly východoněmeckou automobilovou produkci posunout o notný kus vpřed. Bohužel na dokončení vývoje a spuštění výroby chyběly v tehdejším  hospodářství peníze. Inu, ne, že by v dnešním neplánovaném tržním hospodářství nechyběly, že… Wartburg v provedení pro Volksarmee (lidovou armádu bývalé NDR) je pro nás neokoukaný, podobně také faceliftovaná sportovně laděná úprava i353 od (západo)německé firmy Irmscher docela zaujala. Trochu líto přišlo při pohledu na prototypy, kde především renaultovsky střižený W610 se nám na první pohled docela hodně líbil.

Expozice končila stavebnicí Opela v rozsypu, v sousední části haly pak první vyrobenou Astrou F a dalšími vozy z produkce Opelu, pochopitelně běžící již v novém závodě v Eisenachu. Lze se těšit na rozšíření výstavních prostor (a zřejmě i doplnění exponátů) po dokončení rekonstrukce části druhého podlaží haly. Velmi pěkně byl zpracován model celého původního výrobního podniku, vč. jeho blízkého okolí. Na něm se modeláři opravdu vyřádili. :)

Velmi pozitivně jsme hodnotili opravdu vstřícný přístup dámy v recepci haly, která, sama bývalá zaměstnankyně AWE, neváhala kvůli některým našim všetečným dotazům (např. k vystavenému katalytickému topení, historii, současnému stavu i plánům do budoucna) žhavit vlastní mobil. Poděkovali jsme, pokoupili pár drobností a při odjezdu pořídili ještě několik společných fotografií z tohoto, tak trochu smutného místa. Pokračovali jsme poté k nedalekému hradu Wartburg, jenž dal vozům z Eisenachu jméno a zdálky se tyčí nad krajinou i městem.

Jacek
foto: autor, Albert a Dan

Fotogalerie