Dědeček automobil – veteráni na Autotecu

Brněnské výstaviště je tradičním místem konání autosalonů.V letošním roce přišel na řadu Autotec, což je veletrh zaměřený na užitkové automobily, příslušenství a servisní techniku. Jde o největší odborný veletrh s tímto zaměřením pořádaný letos ve střední Evropě. I zde se však najde místo pro veterány a to jak v samostatné expozici, tak i na stáncích jednotlivých firem, kde slouží jako poutač a doklad dlouhé tradice v oboru.

 Součástí veletrhu Autotec byla letos premiérově i samostatná výstava veteránů, nazvaná Dědeček automobil. Organizátorem této výstavy bylo liberecké Mobile museum. Organizátorům výstavy se skutečně zdařilo soustředit na výstavu velmi kvalitní exponáty, jak se z obrázků můžete přesvědčit.

Pořadatel oslovil i CCK s žádostí o vystavení několika automobilů. Bohužel ve stejném termínu byla v Brně i další akce, na které jsme přislíbili účast – Dny dopravní nostalgie, pořádané brněnským Technickým muzeem. Tak se stalo, že klub reprezentovaly jen dva exponáty, zato exponáty reprezentativní a jak se ukázalo, s velikou nostalgickou hodnotou. Vedle skutečných dědečků – automobilů, často mnohamilionové hodnoty, se neztratila skvěle restaurovaná Octávie Petra Kumhala v soupravě s přívěsem Dingo Pepína Valenty.

Dědeček automobil

Pepíno ukázal, že umí renovovat nejenom Felicie. Vždyť vystavený přívěs byl právě ten samý přívěs, který byl vystaven právě před rokem na Oldtimer festivalu ve Slavkově, tehdy ještě jako vrak v nálezovém stavu.

Podle pana Ing. O. Křižky, který na brněnské části výstavy spolupracoval, byla tato souprava vůbec nejfotografovanějším exponátem výstavy. Ani se nedivíme…

Dědeček automobil

V expozici Fordu byl umístěn nejstarší dochovaný Ford Tranzit. Vůz byl ve stavu sice nedokončené, ale velmi precizně prováděné renovace.

 

Na jiném místě byl zavěšen starý dobrý duroplastový přítel z Cvikova – Trabant. Autíčko bylo ve válečných barvách předlistopadové Vé-Bé. Kvalita laku a chromu na vozidle byla taková, že snad cena za toto provedení musela přeskočit pořizovací cenu vozidla.

Dědeček automobil

O pavilon dál byla vystavena dakarská Tatra pana Karla Lopraise. Na snímcích jistě „pana Dakara“ poznáte. Pro koho byla Tatra příliš velká, mohl se pokochat modely autíček na stánku firmy Abrex. Tato firma se zabývá dovozem a výrobou modelů nejvíce v měřítku 1: 43. Na stánku byly vystaveny, kromě obvyklé produkce, i dlouho očekávané novinky z připravované řady historických škodovek. Zda bude připravovaná řada skutečně kompletní (včetně 1203ky) se nám na stánku nepodařilo zjistit.