Sázavský ostrov

…sraz značkových klubů

Na neděli 28.9. 2013 slibovala předpověď po dlouhé době pěkné slunečné počasí bez deště. Rozmrzelý uplynulým deštivým koncem léta, jsem se rozhodl spravit si chuť a tak jsem ještě dávno před rozbřeskem vyrazil na Sraz značkových klubů, který pořádal Simca klub na Sázavském ostrově, jež se nachází ve stejnojmenném městě.

Jako obvykle jsem zavrhnul nezáživnou jízdu po dálnici a zvolil trasu přes Vysočinu. Pěkně Brno – Tišnov – Bystřice nad Pernštejnem – Nové Město na Moravě – Žďár nad Sázavou – Havlíčkův Brod – Čáslav – Uhlířské Janovice – Sázava. Cesta pěkně ubíhala. Nad ránem lehce přituhovalo a tak pole a louky byly pod lehkým závojem zmrzlé rosy, jež se při počínajícím východu slunce nádherně blyštila milióny zlatavých jiskřiček. U Přibyslavi byla nastražená objížďka, kterážto mě moc nepotěšila. Ovšem za pár minut se mé lehké rozčarování změnilo v nadšení. To když mě matka příroda nabídla krásnou scenérii mlhy, stoupající z jednoho údolí pode mnou.

Lehce po deváté jsem byl již na místě – v kempu na Sázavském ostrově, kam se stále sjížděli další účastníci. Po přivítání s mnoha známými, bylo dost času si v klidu prohlédnout zúčastněná vozidla a s jejich majiteli probrat mnohé zajímavé detaily. S blížícím se polednem, se pomalu  začal prázdný žaludek dožadovat přísunu stravy a tak jsme navštívili jeden z mnoha kiosků, kde proběhlo doplnění energie.

Sázavský ostrov

Po poledni jsme nasedli do vozů a v organizované koloně se vydali na spanilou jízdu malebným Posázavím. Cílem cesty byl hrad Český Šternberk. Tady naše poměrně početná kolona způsobila lehké pozdvižení, spojené s kompletním zablokováním poměrně stísněného parkoviště a přilehlé silnice. :) Nastala pauza na malou procházku, případně prohlídku hradu, kterou většina z nás využila.

Mezitím se čas přiblížil k pozdnímu odpoledni, a tak jsme se již daleko méně  organizovaně, přesunuli zpět do kempu, který zalévaly dlouhé šikmé paprsky podvečerního slunce, sklánějícího se za obzor. Po vyhlášení výsledků ankety o nejhezčí vozidlo jsme se spolu s přáteli, kteří ještě neodjeli, přesunuli do jedné z hospůdek na večeři. Sedělo a povídalo se pěkně, jenže čas je neúprosný, venku mezitím nastala již téměř tma a cesta domů je dlouhá. Nastalo tedy loučení a odjezd domů po stejné trase, tentokrát už ale za úplné tmy.

Sraz značkových klubů je velmi pohodová akce s nenáročným programem. Velmi příjemná je možnost si v klidu vzájemě popovídat s ostatními účastníky, k čemuž na mnoha jiných akcích nebývá tolik časového prostoru. Počasí vyšlo nádherně a já si tak opravdu po více než měsíci dešťů spravil náladu. Pokud bude čas, rád pojedu zase.

Albert

Fotogalerie