100 ikon českého designu

 Letošní nebývale horké léto v Brně zpestřuje putovní výstava s názvem 100 ikon českého designu. Název je to pěkný i když přesnější a historicky korektnější by určitě bylo – československého designu. Autoři výstavy vybrali rovnou stovku trojrozměrných exponátů (doslova od jehly po lokomotivu), které podle jejich názoru představují špičkové designerské práce. Zároveň se rozhodli obsáhnout poměrně velké časové rozpětí jednoho sta let a s nadhledem i humorem zachytit český (československý) životní styl uplynulého staletí.

100 ikon českého designu

Při takovém rozmachu a omezeném množství exponátů se autoři nutně nemohou zavděčit všem. A když mám být zcela úpřímný, nezavděčili se ani mně. Na můj vkus zabírají příliš mnoho výstavního prostoru předměty, vzniklé v posledních dekádách a dosud neprověřené časem. Pouhý vtipný nápad nebo jen vkusný předmět ještě není ikona. Pro mne takovou ikonou určitě není vázička hradního architekta, ani čajové lžičky v podobě spermie, zkrátka je-li někdo nebo něco ve své době populární, ještě to automaticky neznamená záruku kvality. Ale rozhodně se mohu mýlit.

Tématu by pomohlo zúžení časového rozpětí nebo zaměření výstavy jen na vybrané obory, např. na předměty denní potřeby atp., tedy jistá dávka specializace. Chápu, že jde o atraktivitu a nelze na výstavu získat vše co by si autor přál, ale alespoň několik fotografií architektury, alespoň knipl z famózní L 200 Moravy nebo kormidlo z Aera 45… Nic co by připomnělo HC Heli Baby nebo některého zástupce z řady vynikajících akrobatických speciálů, vrcholících Zlínem Z 50 – tak to je opravdu škoda nevyužité příležitosti.

100 ikon českého designu

Má-li výstava mapovat životní styl, potom je absence mody a módních doplňků chybou, kterou jedny kecky nenahradí. A kde zůstala užitá grafika? Z mého úhlu pohledu chybí „kývačka“, jistě i Dingo, Škoda 1100 OHC, Tatraplán a další.

Exponáty, podle mého názoru, mohlo doplnit i pár informací alespoň o těch nejvýznamnějších designerech. Ale ať už je to jakkoliv, autorům výstavy i těm, kteří spolupracovali na její brněnské realizaci, patří opravdu velký dík za to, že se rozhodli zpracovat a přiblížit právě takovéto téma a nám výstava ukrátí čas čekání na naše drahé polovičky, které se právě v Nákupní Galerii Vaňkovka snadno prodraží ještě více.

Výstava potrvá do 13.8.2006.

J.K.