Renovace Škody MBX

Jirka Atanasov z Prahy je znám svými naprosto dokonalými automobily Škoda 1000 MB, resp. 1000MBX. Je jedním z dobrých lidí MBX Clubu Praha, člověk s benzínem v krvi a zároveň pravověrný zastánce MBX. Zde na pár řádcích a obrázcích je možno vidět, že cesta od obstarání vozu k renovaci do konečného stádia, vhodného pro oko odborníkovo, ale i divákovo, je velmi dlouhá a zároveň časově i finančně náročná.

Renovace Škody MBX

U samonosné karoserie, jakou má model MBX, je po vyvaření a dalších klempířských opravách pevnost a tuhost skeletu to nejdůležitější. Dalšími nutnými parametry jsou též souosost vozu, zachování správných rozměrů rozchodu a rozvoru. V případě samonosné karoserie se totiž každá nepřesnost, zkreslení tvaru či rozměru pasovaného plechu v konečném důsledku projeví na celkové nevyváženosti vozidla a chybných trakčních vlastnostech. Absence sloupku B způsobuje, že po úplném odstrojení vozu a karoserie je nutno všechny rozměry chránit a vůbec udržet v takových mezích, aby se skelet nekroutil vlastní vahou nebo se nestáčel k jedné straně. U kompletního vozu jsou některé negativní projevy takovéto karoserie eliminovány podvozkovými skupinami a další výbavou karoserie. Těchto výhod je odstrojený a prorezlý skelet zbaven a je velmi důležité jej pro zachování tuhosti, souososti a správných poměrů upnout do pomocného rámu. Běžně se to provádí pomocnou trubkovou konstrukcí, která zabrání deformaci, jenž by posléze znemožnila kompletaci pro obloukovitost karoserie. Toto je velice důležité a nevyplatí se tento krok podcenit.

05

Důkladné a správné vyvaření všech poškozených a chybějících plechových částí skeletu je záhodno přenechat odborníkovi. Přeci jen zdatný a zkušený klempíř si dovede poradit s nepříjemnostmi i problematickými kroky takovéto práce. Důležité je rovněž to, aby zde byla hmatatelná zkušenost se staršími vozy. Klempířská práce se nedá uspěchat a nejde vždy všechno hned napoprvé, či se občas nezdaří dodržet dohodnuté termíny. Hlavní je však výsledná kvalita a pocit, že to vše je správně a v souladu s původními tvary a rozměry.

Po dokončení klempířských prací probíhala příprava skeletu a dalších dílů k lakýrníkovi. Mezidobí bylo věnováno mechanickým pracím na motoru a dalších agregátech, díky kterým se opravený skelet nakonec stane skutečným a funkčním automobilem.

Naprosto dokonale opravený dvoukarburátorový motor lahodí oku i uchu znalce i laika. Motor se kvalitou provedení může směle měřit s tovární výrobou v době svého vzniku. V detailech dává tento pohled do dvoukarburátorové sekce tušit, že tento čtyřválcový litr bude určitě chodivý. Není zde patrno nic, co by Jirka zanedbal a vše je nové.

10

Po návratu karoserie od lakýrníka bylo možno zahájit instalaci agregátů, podvozku, interiéru a dalších nezbytných komponentů. Na snímku chybějící zadní blatník dává tušit, jak funguje stahovací sloupek. Interiér je občas oříškem a je důležité si postupy předem důkladně rozmyslet, aby se problematické instalace nemusely zbytečně předělávat.

Dokončovací práce v interiéru a osazování chromovými díly dalo sice více práce, ale to už tak je, že perfektní provedení vyžaduje složitější přípravu, pevné nervy a nezměrnou trpělivost. Pro opravdovou trpělivost jeden časový údaj: Celá úplná renovace zabrala v podmínkách běžné české rodiny 7 let. Dnešní finanční poměry kolem veteránství jsou totiž pro běžně pracujícího a statisíce nevydělávajícího člověka s rodinou poněkud drsné a složité zároveň. Navíc renovovat vůz bez rámu jako je MBX není žádná legrace, ale tady se vše povedlo a výsledek stojí jednoznačně za to.

Tato Škoda MBX Jirky Atanasova bylo vyhlášeno nejlepší renovací Škody MBX v roce 2008.

22

Z. Wachfaitl