Náklaďáky v Písečném

Ve dnech 11. až 13. září 2009 se v Písečném nedaleko Bystřice nad Pernštejnem konal sraz majitelů historických nákladních automobilů a letos i autobusů. Střediskem setkání se stala motokrosová trať Písečská zmole, na které se v minulosti jezdily závody mistrovství světa tříd do 125 cm a 250 cm. Pamětníci si jistě pamatují závody, kdy se v Dalečíně (závody pořádal AMK Dalečín) scházela světová motokrosová špička.

Náklaďáky v Písečném

Na sraz vyrazila i tři vozidla z Vyškova. Byla to nákladní auta Praga S5T a Praga V3S a autobus Karosa ŠL 11. V pátek ráno jsme se sešli v 9 hodin, proběhla příprava aut na cestu a pak už jsme jen čekali na další autobus – Škoda 706 RTO, který se k nám měl připojit. Ertéóčko s dalšími účastníky dorazilo v půl jedenácté, seřadili jsme se do kolony a vyjeli do Brna. V Brně jsme udělali první zastávku ve Slatině u autobusové a trolejbusové vozovny. Zde se k nám připojil další účastník s lanovým bagrem Tatra 138 D-032a. Pak jsme se přesunuli do Řečkovic, kde byla naše kolona zkompletována Roburem LO 2500.

A odtud jsme již konečně vyrazili do Bystřice nad Pernštejnem, kde jsme ještě udělali malou zastávku na čerpací stanici. Poté nám zbývalo jen pár kilometrů na Písečskou zmoli, kam jsme dorazili kolem čtvrté hodiny odpoledne. V areálu motokrosové tratě už bylo několik vozidel a postupně přijížděla další. Tak jsme mohli obdivovat různé varianty Tater, Pragovek a Csepel. Silně zastoupená Tatra 138 se představila v provedení autojeřáb, lanový bagr, tahač návěsů a replika vozu, který absolvoval expedici Lambaréné v roce 1968. Již zmiňované pragovky doplnila sklápěcí espětka a vejtřaska jako valník s hydraulickou rukou.

Po večeři padl návrh vypravit se na noční prohlídku Vírské přehrady. Nasedli jsme do ešelky a za chvíli už jsme stáli před hospodou ve Víru. Všech 15 účastníků zájezdu se nahrnulo dovnitř a způsobilo hospodské menší traumatický šok. Ale vyrovnala se s ním statečně a za chvíli přede všemi stálo pivo (před řidičem kofola).

Ve 23 hodin jsme hospodu opustili a po krátkém přesunu se přehrada vynořila před námi. Hráz byla nasvícená nočním osvětlením a působila skutečně impozantním dojmem. Vyjeli jsme na hráz, udělali několik fotek a vrátili se zpět na Písečskou zmoli. Sobotní ráno nás přivítalo příjemným počasím a po snídani jsme i s většinou vozidel přejeli do Dolní Rožínky. Zde jsme navštívili Muzeum veteránů, kde jsou zastoupeny převážně vozy značky Tatra. Můžete zde vidět mimo jiné Tatru 600 Tatraplán, Tatru 603 i Tatru 613. Kromě tatrovek zde najdete také Volhy, Moskviče a dobové předměty.

Po prohlídce Muzea veteránů jsme znovu nasedli do našich aut a přesunuli se do Šiklova mlýna u Zvole. Zde jsme mohli vidět práci lanového bagru a ukázky terénních schopností vejtřasky a lambarenky. Příjemné odpoledne v Šiklově mlýně bylo přerušeno pouze obědem v Bystřici nad Pernštejnem. K večeru jsme vrátili na Písečskou zmoli a tím skončil druhý den srazu.

V neděli ráno se pak všichni účastníci začali rozjíždět, aby dorazili se svými náklaďáky domů před 13 hodinou. Nedělní odpolední zákaz jízd nákladních automobilů totiž nepochopitelně platí také pro veterány. My jsme se ještě jednou vypravili do Víru, kde jsme si ještě jednou prohlédli Vírskou přehradu. Za denního světla vyvolává hráz snad ještě větší respekt. Po krátké prohlídce jsme se definitivně vypravili na cestu domů. Do Vyškova jsme dorazili kolem 16. hodiny. Tím skončil příjemný víkend strávený ve společnosti velkých veteránů.

R. Šesták