Classic Show Brno 2010

O víkendu pátého a šestého června se v Brně konalo několik velkých akcí. V rámci postupně vrcholícího programu Brno – město uprostřed Evropy se po Muzejní noci, sérii ohňostrojů, atd. konaly i Dny dopravní nostalgie. Její součástí byly jízdy historických autobusů, trolejbusů, tramvají (vč. parní Caroline) a parních vlaků. Souběžně v sobotu začal na výstavišti Autotec, Autosalon a premiérově i Classic Show.

Classic Show Brno 2010

Classic Show je veletrh renovátorských dílen, veteránklubů, výrobců a prodejců dílů a příslušenství na historická vozidla, prodej historických vozidel a v neposlední řadě i sraz majitelů těchto vozů. Celá akce byla zaměřena na automobily z padesátých až sedmdesátých let. Srazová část se konala dva dny a byla doplněna bohatým kulturně-společenským programem.

V sobotu ráno začali jednotliví účastníci postupně přijíždět na výstaviště a zaparkovali na předem určená místa, kde se vozidla řadila dle značek a typů. Během dopoledne jsme si mohli projít celé výstaviště a věnovat se každý svému. Lehce po poledni se vybraná vozidla seřadila a odjela do centra města, kde se přidala k vozidlům brněnského Technického muzea (TMB) a podpořila tak účinek dopravní nostalgie. Odpoledne se účastníci z centra města postupně vraceli na výstaviště.

Tady musím poděkovat klukům z Policejní historické společnosti, kteří mě vzali pod svá ochranná křídla, vytvořili kolonu a společně naši čtyři Žigulíci za patřičného doprovodu majáků sirén a uskakujících chodců, projeli z nám. Svobody zpět na výstaviště. Opravdu nezapomenutelný zážitek.

Večer začala kulturně-společenská část programu, kdy se v oddechovém parku Riviera (těsně sousedící s výstavištěm) konala Big Classic Party. Hudebně-taneční akce s téměř šestihodinovým živým vystoupením několika kapel. Produkce se až na jednu výjimku zcela nesla v atmosféře zlatých šedesátých a sedmdesátých let. Dobové oblečení některých účastníků vše jen podtrhovalo. Nezapomenutelný byl zejména hipísácký pár, náhodně objímající jiné účastníky. I zde byl zajištěn poměrně kvalitní catering, takže ani žaludky nepřišly zkrátka.

V neděli pokračovala akce na výstavišti. Na programu bylo hodnocení vozidel odbornou porotou, která vozidla hodnotila a řadila do různých soutěžních kategorií. Dále proběhla jízda elegance, která byla opět hodnocena. V poledne proběhlo v pavilonu A vyhlášení výsledků a předání cen jak účastníkům, tak i vystavovatelům. Odpoledne vybraná vozidla zamířila k TMB, odkud se přesunula do centra na nám. Svobody a následně i na Dominikánské nám. Tam jsme se připojili k vozidlům z TMB a proběhla zde další propagační výstava. Po návratu na výstaviště jsme si vyřídili poslední záležitosti, rozloučili se a v paprscích zapadajícího slunce odjeli domů.

Přestože ještě v pátek dopoledne bylo počasí nejisté, tak odpoledne naznačilo dlouho očekávanou změnu, která nakonec v sobotu skutečně nastala, takže po celý víkend bylo beznadějně roztaženo a rtuť teploměru atakovala tropických 30°C. Celá akce byla vskutku podařená, s bohatým programem, kdy se nikdo ani vteřinu nenudil. Její rozsah a vzájemné překrytí s jinými akcemi bylo výborné. Pár drobných chybiček na kráse se sice objevilo, ale vzhledem k tomu, že šlo o zcela novou akci, tak se jednalo opravdu o maličkosti. Doufám, že případné problémy a prožité horké chvilky organizátory neodradí a příští rok se Classic Show opět zopakuje. Už se těšíme.

Albert

Fotogalerie