12 hodin Le Most – Spartak trochu jinak

V neděli 5.11.2005 se na automotodromu v Mostě jel dvanáctihodinový, volný závod amatérů, nazvaný „12 hodin Le Most“. Závodu se účastnilo 35 posádek z celé ČR a s různými typy vozidel, např. Alfa-Romeo, BMW, Opel apod…

Pro nás milovníky historických vozidel není důležité jméno vítěze (Slávek Sklenář – Opel Kadet Gsi), jako spíš účast brněnského „Eurocar racing teamu“. Ten představil hned dvě historická vozidla. Jedním z nich byl Spartak 440 z roku 1958, druhým vozidlem byl Ford Taunus 20m P5 z roku 1965.

08

Podívejme se trochu podrobněji na první z těchto vozidel. Slovo trochu je v tomto případě namístě, protože nemohu zabíhat do úplných podrobností. Vozidlo je výsledkem několikaletého vývoje, který stál mnoho úsilí, práce a v neposlední ředě i hodně peněz. Prozrazením technických parametrů a zejména postupu při jednotlivých úpravách bych majiteli radost určitě neudělal. :-)

Majitel, konstruktér a ladič v jedné osobě je nám již dobře známý Ondřej Š., též zvaný „Staré vorel“. Při stavbě tohoto vozu pustil svou konstruktérskou představivost ze řetězu. Větších, či menších změn doznaly vlastně všechny komponenty, ať již na podvozku, či agregátu tohoto vozu. Byl podstatně zvětšen rozchod kol u obou náprav a zmenšena světlost vozu. Vzrostl výkon motoru, převodovka dostala pátý rychlostní stupeň. V interieru je bezpečnostní rám, anatomická sedačka a čtyřbodové pásy.

V konkurenci podstatně mladších a výkonnějších aut se Spartak umístil na 5.místě v divizi do 1600 ccm a na 19.místě celkově, což je na téměř padesátileté auto úctyhodný výkon. Nejrychlejší dosažený čas 2,50 min na jedno kolo, je s přihlédnutím na deštěm zmáčenou trať známkou nejen dobře připraveného vozu, ale i kvalitního výkonu jezdců Eurocar racing teamu.

Za dvanáct hodin stihnul Spartak ujet 200 kol, což představuje asi 900 km bez větších oprav.