Hřmící obludy v Olympii

Rumbling monsters in Olympia

Jako každý rok, i letos se u brněnského nákupního centra Olympia konal ve dnech 12. a 13. července sraz příznivců amerických křižníků silnic. Očekávaných 350 aut podle mého soudu sice nedorazilo, ale i tak se, myslím, bylo na co dívat.

Hřmící obludy v Olympii

Už při příchodu na zadní parkoviště, kde celá akce probíhala, jste museli podle sluchu zjistit, že se něco děje. Takový rachot nemohl přeslechnout snad nikdo. Ale jaký rachot! Upřímně, slyšeli jste snad někdy něco hezčího, než do vysokých otáček vyhnaný mnohalitrový osmiválec? Tatrováci teď sice jistě namítnou, že tam chybí ještě svist ventilátoru a já jim budu muset dát za pravdu, ale tohle má taky hodně do sebe. Pohled na třesoucí se a hřmící Buick LeSabre bych přál každému. No, to jsem se trošku nechal unést, ale divte se mi. :-)

Co se před Olympií vlastně sešlo? Myslím, že každý vyznavač U.S. cars si přišel na své, protože k vidění bylo od každého stylu něco. Několik Cadillaců s ploutvemi, za jejichž velikost by se nemusel stydět menší vorvaň, pestrá paleta legendy všech legend – Ford Mustang, spousta Chevrolet Camaro, několik krásných Corvette, Oldsmobile 88, dva Buick Riviera a mnoho dalšího. To vše pěkně dokreslovala stylová hudba.

Co mě osobně vcelku překvapilo, byla ochota, s jakou majitelé svoje miláčky předváděli. Přece jen, lidé jsou dneska nenechaví a opravovat šrám od nějakého nadšeného fandy na takovém autě stojí jistě spoustu úsilí, peněz a hlavně nervů. Přesto většinou nechávali svá auta volně odemčená, ať si každý vyfotí, co chce. Člověk se pořád učí.

V sobotu akci přálo dokonce i počasí. Meteorologové sice předpovídali bouřky, ale téměř po celý den svítilo slunce a zatahovat se začalo, až když se některá z aut vydala na spanilou jízdu Brnem. Já jsem si ve špatné předtuše vzal rifle. Celý den jsem se pak pekl a spálený krk cítil dlouho. Další poučení – nevěř televizi! :-)

Co napsat závěrem? Podle mě velmi vydařená akce. Alespoň z diváckého pohledu a kdo se přišel podívat, jistě nelitoval.

Mějte se fajn a see you next year!

Velkej Mára