Renovace ČZ 175/502

Fešák ze Strakonic

Tím fešákem není myšlen nikdo jiný než skútr ČZ 175/502. Nemá cenu se zde rozepisovat o technických parametrech a historii tohoto stroje. Případný zájemce může navštívit třeba stránky brněnského Skútr klubu Čezeta, kde se dozví vše potřebné a kde mu i poradí tak jako poradili mně.Skútr u mne čekal na renovaci dlouho, než se dočkal. Zvažoval jsem i ponechání v původním stavu, šrámů však bylo přece jenom dost a tak došlo na pokus o restaurování stroje s tím, že pokud se nepovede, bude dost prostoru na celkovou renovaci.

Fešák ze Strakonic

Rozebrání skútru a následně i motoru nečiní problém asi nikomu. Rozebraný a vyčištěný motor jsem svěřil s důvěrou do rukou odborníka ze zmiňovaného klubu – T. Borovce. Myslím že se to vyplatí a ve finále je to i levnější než se s tím trápit sám.

Ukázalo se, že i karoserie byla v lepším stavu než jsem předpokládal a tak jsem upustil od pískování. Postačil pouze oplach tlakovou vodou, lokální broušení a nástřik základem. Zbytek karoserie byl důkladně obroušen a dál jde o běžné práce – kitování, stříkačák, plnič a lak.

Nejprve šedou… a po několikadenním schnutí – šípková červená. Vše od firmy AUTOFIT ze Slatiny u Brna, která prodává materiál zn. NEXA AUTOCOLOR. Kvalita těchto materiálů mne velmi příjemně překvapila. a hodnotím ho lépe než např. Glasurit. Odstín šedé i červené mi ve firmě namíchali velice přesně i když speciálně u šedé barvy to nebylo lehké neboť některé části stroje jsem se rozhodl ponechat v původním laku (nádrž, zavazadelník, atp.) a bylo tedy nutné trefit přesně nejen odstín barvy, ale i stupeň lesku. Došlo tedy na použití matovacích přísad. Ve firmě jsou skutečně odborníci a tak se vše povedlo namíchat k mé naprosté spokojenosti.

Po nalakování následovala kompletace stroje z předem zrepasovaných součástí.

S výsledkem jsem vcelku spokojen a tak na zimu si nachystám na podobnou „restauraci“ i 501čku.

Komentáře

  1. Stanislav Janíček říká:

    Dobrý den,měl bych na Vás dotaz…zaujala mne renovace Vašeho skůtra ČZ 175/502…Taky právě jednoho renovuji a dost dlouho řeším správný odstín barev a ta Vaše mne hodně zaujala….Mohl bych Vás tímto poprosit o zaslání přesných označení barev šípkové a šedé?? Předem děkuji.
    S pozdravem Janíček

  2. stanislav říká:

    jak vypada filtr box na skutr 502,dekuji