Veteran Museum Bítov

Po přečtení článku Dveře opět dokořán! a zjištění, že letos možná naposled, rozhodl jsem se udělat si jednodenní výlet na slunný jih naší země. Tím ovšem nechci říct, že by mě poslední červencový týden byla doma zrovna zima. Počasí bylo, dalo by se říci, obzvláště vypečené i u nás. Po naložení potřebného množství předem vychlazených limonád a nějaké té oplatky na cestu jsem se vydal směr Veveří, Dukovany, Bítov.

Veteran Museum Bítov

Dle mé špatné představy, že autíčka budou nejspíš někde poblíž hradu, jsem nejprve zhlédl tuto historickou památku. Když už jsem špatně odbočil a byl takřka před bránou, proč se nepodívat,že? Napodruhé jsem museum našel již bez problémů. Neplacené parkoviště hned před vstupem, restaurace coby kamenem dohodil, jen to strašné vedro…

Po zakoupení lístků a jejich vhození do slosovací urny (vhozené, podepsané vstupenky jsou totiž slosovány a onen vylosovaný štastlivec by měl být obdarován dárečkem. Jen doufám, že se štěstěna neusměje zrovna na mě, protože nevím, kam bych doma tu 805 zaparkoval….) hurá na autíčka.

Stojí tu pod jednou střechou zhruba kolem třech desítek automobilů, něco motocyklů, přívěsu a jeden vycpaný svišť. Své vozy tu najdou zejména milovníci kopřivnické značky, z dalších tuzemských vozů je tu na obdiv ve slušivé modři i š 1202. V zahraničních automobilech jsou zastoupeni výrobci všech světových stran, východní Volha, západní Citroën, severní VW a jižní Fiat. Vedle sebe tu stojí auta malá, větší a hodně velká. Osobní i nákladní, soukromá i služební. Celý prostor okolo aut je vkusně doplněn dobovými rekvizitami a doplňky, což dodá tu správnou atmosféru a zažene představu o řadě stojících aut v autosalónu.

Veteran Museum Bítov

Po trojím projítí celé výstavní plochy a vyfocení všeho co se dalo i nedalo, po důkladném prozkoumání a dostatečném nabažení se, jsem se vydal na zpáteční cestu k domovu, zarmoucen, že neřídím například tu bílou 87.

Pro ty, co jedou směr Brno, doporučuji ještě navštívit po cestě Muchovu Slovanskou epopej v Moravském Krumlově, tak jako jsem udělal já a uzavřel tím tento pohodový výlet.

Berni