Móda a životní styl let šedesátých

Výstava v Paláci šlechtičen (dříve Etnografický ústav) na Kobližné ulici v Brně během dubna a května 2007 přiblížila životní styl let šedesátých, nebo-li také doby sixties na oděvech, oděvních doplňcích, nábytku, užitkovém porcelánu, skle a ve vybavení domácnosti vůbec. Expozici bylo možno shlédnout ještě 19. května 2007 v rámci Muzejní noci.

Móda a životní styl let šedesátých

Byla představena výhradně dámská móda. Zaujaly především společenské šaty, které se šily z lehkých materiálu, např. krepovaného monofilu. Bohatosti sukně bylo docíleno spodničkou z naškrobeného organtýnu. Oblíbenou bižuterií byly náhrdelníky z voskových perel.

K letním šatům patřily nejen klobouky. Chybět nesměly háčkované rukavičky. Nezbytné byly bílé kožené lodičky na jehlovém podpatku. V letním období se kromě klasických kabelek či psaníček nosily různé košíky z umělé hmoty, a to nejen k vodě, ale i do práce. Móda těchto doplňků přetrvala i do dalšího desetiletí.

Vystavené dobové fotografie přiblížily módu i před rokem 1960, kdy byly typické širší sukně s nesežehlenými sklady, čtvercové či lodičkové výstřihy, spadené rukávy. Některé kabelky či obuv byly z období po roce 1970. Návštevníci tak měli možnost srovnání jednotlivých modelů.

Častým výrazným módním doplňkem té doby, i let pozdějších, byl šátek z monofilu, který se nosil nejen kolem krku, nebo na hlavě, ale i jako ozdoba ve vlasech v různých podobách. Jarní či podzimní oděvy se šily z kvalitních vlněných tkanin. V chladnějším počasí byly vidět na hlavách barety, tzv. rádiovky.

Jana Novotná