Den otevřených dveří TM Brno

Jako každý rok, tak i letos se uskutečnil v depozitáři Technického muzea Brno den otevřených dveří. Návštěvníci tak měli opět možnost shlédnout výstavku všech možných typů autobusů a trolejbusů, ale i nákladních vozidel, která naše silnice v minulosti brázdila. S hrůzou jsem si uvědomil, že i já si ještě pamatuji provoz některých z těchto vozů.

Den otevřených dveří TM Brno

Pokud jste měli zájem, mohli jste se svézt po výletní trati jedním ze tří vypravovaných autobusů. Letos to byly typy Škoda 706 RO, Karosa ŠM 11 a Škoda 21 AB. Kromě již zmíněných vozidel brněnského dopravního podniku zde byly zastoupeny i vozy ze soukromých sbírek. Namátkou jmenujme například nádherně zrenovovanou Škodu 706 RTO v dálkovém provedení LUX, nebo speciální přívěs autobusového typu, určený za tahač typu 706 RTTN.

Právě tento exponát se těšil mimořádně velké pozornosti. Přiložená fotografie z nálezového stavu hodně vypovídala o úsilí, jaké musel majitel a renovátor vynaložit, aby ho uvedl do stavu, v jakém jsme jej měli možnost vidět.

O kousek dále měli malé dostaveníčko majitelé amerik a ještě vedle byla vystavena další osobní vozidla, tentokráte normální, evropská.

Byli zde přítomni i hasiči, kteří zde vystavovali svoji techniku a připravili doprovodný program, zaměřený především pro děti. Ta ohromná hromada hasící pěny jim evidentně udělala radost. :-)

Na závěr bych chtěl poděkovat někomu tam nahoře za krásné počasí, organizátorům za pěknou akci a těším se na další ročník!

Velkej Mara