Last day in Glacier Park

Léto uteklo jak voda a byl tu poslední den v Národním parku Glacier (Montana, USA), který jsme završili fotografováním Jammer busů (červených autobusů), které od dávných dob provázely návštěvníky na cestách po parku, takže jejich historie je velice bohatá.

Last day in Glacier Park

Také se nám podařilo svézt se jedním z nich v originální podobě. Jedná se o typ vyrobený v roce 1927 pro presidenta Roosevelta, značky Cadillac. Je poháněný motorem V8, objemem pro mě a naše kraje neznámým. Další z řad autobusů co je na fotografii, je jistý 2. prototyp z roku 1935 vyroben firmou White a byl přivezen historickým kamionem který jsme též zachytili na fotografii. Zastoupení tu má i žluté provedení, které brázdí cesty v národním parku Yellowstone.

Na závěr něco málo o těchto skvostech v součastnosti. Do roku 1999 byly autobusy v původních stavech z 30.let, ale jelikož stav po 70-ti letech byl velice mizerný, tak roku 1999 firma Ford nabídla zdarma generální opravy, aby byly pro návštěvníky co nejbezpečnější. Takže brzdy, řízení, světla a další prvky prošly modernizací.

Jelikož se nacházíme v Národním parku a ekologie je zde na prvním místě, tak i agregát byl zaměněn za typ používaný v moderní dopravě. Samozřejmě palivem je zemní plyn. Od roku 2001 jsou všechny autobusy v provozu.

Sagemcr

Fotogalerie