Osmimístná Vespa???

Ano, aneb přestavba za deset dní

Agentura EURO RSCG ve spolupráci s Dawson Production přivezla z Německa skútr zn. Piaggio model Vespa 150 Sprint, který brázdil italská města od roku 1965. Přestavbu původně dvoumístného skútru iniciovala v rámci své reklamní kampaně společnost Eurotel Praha, spol. s r.o.

Vzhled motocyklu zůstal zachován, jen sedadlo se poněkud protáhlo. Z dvoumístného stroje vytvořil tým konstruktérů takřka hromadný dopravní prostředek pro osm osob. Výsledkem je skútr o délce 372 cm, s objemem motoru 145 ccm a průměrem kol 41cm. Autory přestavby jsou Arch. Radek Hanák (spolupracoval např. na filmech Jedna ruka netleská, nebo Eliška má ráda divočinu), J.Strnad a P.Přerovský, kteří to zvádli za pouhých deset dní!

01

Natáčení reklamního spotu

První klapka se ozvala v neděli 20.3.2005 v Praze. Celých čtrnáct hodin se nikdo nezastavil. Natáčení se přesouvalo z Široké ulice do Pařížské, na Dvořákovo nábřeží a nakonec na Mánesův most. Skútr naštěstí fungoval přesně jako za dob své největší slávy. Jen udržet rovnováhu na něm bylo trošku těžší. Velikou odvahu prokázali herci, kteří se před natáčením na skútru svezli pouze jednou. Před kamerou se ale k jízdě za plného dopravního provozu postavili hrdinně. Odmítli dubléry i pomocná kolečka, která bylo možné připevnit ke skútru a ulehčit tak jeho ovládání a zvláště držení stability při jízdě. Jen vyzkoušet maximální rychlost stroje, 87km/hod, jim přihlížející policisté nedovolili.

02

Po natáčení si skútr přišli přeměřit i zástupci Agentury „Dobrý den“ Pelhřimov, která je oficiálním správcem České databanky rekordů. V pátek 1. dubna 2005 v Praze byl motocykl Eurotelu zaregistrován jako nejdelší skútr v České republice.

03

Vespa – stručná historie

Továrnu Piaggio založil v roce 1884 jedenadvacetiletý Rinaldo Piaggio. Původně se zaměřil na luxusní lodě, později letadla. Až jeden z potomků zakladatele, Enrico Piaggio, se rozhodl pro výrobu motocyklů. Ke spolupráci přizval leteckého mechanika a vynálezce Corradina D’Ascaniu (1891-1981). Ten také vymyslel originální tvar, který připomínal vosu (italsky vespa) přeštípnutou v pase.

Patent na Vespu byl uložen 23.dubna 1946 a ještě téhož roku vyrobili 2484 kusů prvního modelu Vespa 98ccm. V roce 1948 už výroba dosahovala téměř 20 000 kusů ročně. Již čtyři roky po uvedení první Vespy, v roce 1950, začala její licenční výroba v továrně Hoffman-Werke v Německu. Brzy se Vespa vyráběla ve 13 zemích a prodávala ve 114. Objevily se i první kopie – 9.června 1957 vyšla v deníku Izvestia reportáž o výrobě nového sovětského skútru Viatka 150 v Kirově, který byl takřka perfektní kopií Vespy.

V roce 1951 Piaggio postavil prototyp Vespa 125 a vytvořil s ní světový rekord na letmý kilometr s průměrnou rychlostí 171,102 km/hod. V roce 1956 překročil počet Vesp jeden milion kusů, v roce 1960 dva miliony. Prodeji Vespy pomohl i dobrý lobbying.

Od roku 1963 platil v Itálii zákon, který zavedl povinnost umístit registrační značku (SPZ) na každý motocykl s objemem motoru větším než 50 ccm. V témže roce byla na trh uvedena Vespa 50, pro kterou ale Piaggio vybojoval z tohoto zákona výjimku. Zatímco prodej ostatních registrovaných motocyklů klesl v roce 1965 oproti předcházejícímu roku o 28%, Vespy zaznamenaly nárust. Do roku 1965, kdy tvůrce Vespy Enrico Piaggio zemřel, bylo jen v Itálii vyrobeno 3 350 000 kusů, tedy 1 Vespa na 50 obyvatel.

Nejúspěšnějím modelem v historii této značky byla Vespa PX (125, 150 a 200ccm). Od uvedení na trh v roce 1977 se jí prodalo více než 2 miliony kusů. O jejích kvalitách svědčí i fakt, že v roce 1980dvě Vespy typu PX 200ss jezdci M. Simonot a B. Tcherniawským úspěšně dorazily do cíle druhé rallye Paříž – Dakar.

04

8.října 1952, postavil pro závod Paříž – Londýn známý francouzský závodník Georges Monneret obojživelnou Vespu, tzv. IdroScooter, a přeplul na ní kanál La Manche za 4hodiny 55 minut.

 

Lenka K.

Komentáře

  1. vlasta nedbálková říká:

    Super nápad s 8 místnou vespou :) Vespu naprosto milujeme. Šla by třeba ta 8 místná pujčit na naši svatbu? :) Bylo by to super!

    Děkuji Vlasta Nedbálková

  2. Jan Šefčík říká:

    Dobrej
    Chtěl bych se zeptat, je to sice už pár let, ale není ta reklama někde ke shlédnutí, třeba na youtube?

  3. Jan Šefčík říká:

    Už nic, našel jsem… Dává odkaz, kdyby se chtěl někdo mrknout. http://www.youtube.com/watch?v=pc9c9VkfDnE