Škodovky od ADmodel

Zjednodušený návod na sestavení modelů

  1. Všechny díly opracovat jehlovými pilníky a brusným papírem (400), díly vzájemně spasovat a nasucho složit
  2. Všechny díly odmastit technickým benzínem
  3. Nastříkat základní barvou, vytmelit (tmel Humbrol, Tamya a pod.), vybrousit, nastříkat barvou, eventuelně ještě jednou překytovat, přebrousit a provést konečný lak. Pro dosažení lesku používám bezbarvý akrylový lak, záleží na barvě. Lze použít prakticky všechny druhy barev.
  4. Na drobné díly jsou nejvhodnější barvy Humbrol nebo Revell. K lepení používat vteřinové lepidlo.
  5. Okénka lze po ostřižení pouze nacvaknout do karoserie (Octavie) u Felicie se sklo nejprve přilepí k rámu, potom teprve ořízne a začistí, u 1202 se folie nejlépe přilepí chemoprenem-transparent.

POZOR! Tyto stavebnice se objevily na veteran-inzerci a na Aukru za přemrštěné ceny. U výrobce jsou cca 4x levnější!!!

Škodovky od ADmodel

Redakce CCK dodává

Výroba modelů v malých seriích (short run) je nákladná záležitost. Výroba slušného mástrmodelu zabere spoustu pracovního času a není vůbec jednoduchá. Po dokončení mástru následuje zhotovení lukaprenové formy a teprve poté následuje odlévání z rezinu. Problém je, že forma vydrží jen velmi omezený počet odlitků než dojde k tzv. vytrhávání a musíte formu obnovit. A to vše něco stojí. Přesto je o takové modely zájem.

Většinou je předlohou takového modelu bojová technika nebo doplňky ke stavbě diorám. Ceny takových modelů začínají většinou u tisícikoruny. Pokud se někdo odhodlá k výrobě veskrze civilního automobilu, který navíc není ani u zahraničních modelářů příliš znám a který za sebou nemá ani slavnou závodní minulost – pak je to velký fanda a ctitel značky, pro kterého je komerční úspěch až na druhém místě.

Nebudeme předstírat, že se s p. A. Doležalem neznáme a že tento text není tak trochu reklama. Ale proč ne. Myslíme, že si trochu reklamy zaslouží. Vždyť vyrábět dnes modely Octavie, Felicie a Š 1202 je na hranici charitativní činnosti. Je trochu smutné, že i přesto se najdou chytráci, kteří jeho modely prodávají přes internet za několikanásobek ceny.

Pan Doležal nám poslal fotografie několika novinek i připravovaného modelu přívěsu Karosa Dingo (který je teď tak trochu u ledu). Průměrný modelář si se sestavením modelu poradí, ale i tak se může hodit pár dobrých rad (viz výše).

Modely je možné koupit jako stavebnici nebo lze objednat sestavení modelu přesně dle přání zákazníka.

Přejeme Tondovi i sobě ještě více patriotických modelů a paní Doležalové trpělivost s manželem.

Kontakt: admodel@centrum.cz nebo stačí kliknout na odkaz na našich stránkách.

Redakce a ADmodel