Muzeum dopravy Bratislava

Ať už jedete do Bratislavy služebně či soukromě, určitě se vyplatí zastavit se v Muzeu dopravy. Nachází se v prostorách bývalého hlavního nádraží, takže o tu správnou dobovou atmosféru je postaráno.

Muzeum dopravy Bratislava

Samotná sbírka je velice obsáhlá a zahrnuje téměř vše, co se po československých cestách kdy pohybovalo. K vidění je zde nákladní Sentinel, sbírka motocyklů Čechie, Peugeot 402, Praga Golden (asi je to ona, ale ruku do ohně bych za to nedal) v nálezovém stavu a mnoho dalšího.

V dalším pavilonu, věnovaném novodobé (tedy válečné a poválečné) technice, si můžete prohlédnout Jeep Willys, NSU Kettenrad, kolekci všech možných prototypů z BAZ Bratislava a vrchol všeho (teda alespoň pro mne) představují bývalé vládní limuzíny ZIL, Čajka a přehlídkový landaulet Tatra 613 K.

Muzeum dopravy Bratislava

Jedna místnost je vyhrazena doplňkům týkajících se železniční dopravy (různé svítilny, stavědla, maketa starého přejezdu apod.), které vévodí kolejová drezína Tatra. Na odstavném kolejišti před muzeem na Vás čeká Sergej v posledním provozním stavu, několik parních lokomotiv a traťový jeřáb.

Muzeum dopravy Bratislava

Ještě bych také rád zmínil prostor před vchodem, kde postávají silniční exponáty, které se dovnitř prostě nevešly (autobus Tatra 500 HB, prototypy Praga, atd.). Jak vidíte, je toho dost, co stojí za to vidět a to jsem ještě zdaleka nepopsal všechno. Takže, až budete mít cestu kolem, určitě se zastavte, nebudete litovat!

Marek L.