Traktory v Mahouši

Setkání příznivců starých traktorů

V sobotu 10. října 2009 se v obci Mahouš nedaleko Českých Budějovic již popáté uskutečnilo tradiční Setkání příznivců starých traktorů. Můžete zde vidět staré traktory z různých období při statické výstavě. Některé kousky pak lze vidět i při práci na poli. Toto setkání, původně pouze traktorové, se později neoficiálně rozrostlo o účastníky s historickými nákladními automobily. Letos zde bylo vidět přes 20 traktorů a zhruba stejný počet nákladních automobilů. Akce se těší každoročně narůstajícímu zájmu veřejnosti, předvádění techniky v plném nasazení přihlíželo několik tisíc lidí.

Mahouš 2009

Setkání jsme se zúčastnili i my. Celkem se sešlo 18 zájemců o historické traktory, kteří cestu z Brna do Mahouše absolvovali stylově v autobuse Karosa ŠL 11 (rok výroby 1980). Odjížděli jsme z Brna ze Zvonařky v 6:30, poté jsme po staré jihlavské silnici jeli až do Pelhřimova. Zde jsme udělali krátkou přestávku na čerpací stanici. Během svačiny jsme měli možnost porovnat vzhled nového a starého označení vozů Policie a prohlédnout si přítomnou Škodu 1000 MB. Pak jsme vyrazili do Českých Budějovic, kam jsme přijeli v 10.30. Zde jsme se setkali s dalšími účastníky setkání, se kterými jsme pak pokračovali do Mahouše.

Kolem poledne jsme dorazili do Mahouše a po intermezzu na návsi ve společnosti stále funkčního, dnes však již téměř zapomenutého čerpacího stojanu jsme se přesunuli na pole, které se pro dnešní den mělo stát centrem nostalgie.

Příjezd na pole, které bylo současně parkovištěm, byl první zkouškou řidičského umění a jízdních vlastností autobusu. Celonoční déšť opatřil polní cestu mazlavým blátíčkem, na kterém byl problém se i jen udržet na nohou. V polovině výjezdu na pole zůstal autobus stát s prokluzujícími koly. Naštěstí je naše ešelka vybavena uzávěrkou diferenciálu hnací nápravy. Což znamenalo, že jsme definitivně zapadli o 6 metrů dál. Museli pomoci pořadatelé s traktorem, kteří nás dopravili na místo určení.

A pak už jsme se rozprchli po place využívajíc brzkého příjezdu (setkání začínalo ve 13 hodin) k fotografování vystavených exponátů, zatím ještě neobklopených davy návštěvníků. Byly zde vystaveny traktory nejrůznějších značek, roků výroby, provedení i výkonu. Obdivovali jsme Zetory, Škodovky, Lanz Bulldog i Kirovec. Stejně tak zde byla k vidění zajímavá přehlídka různých provedení automobilů Tatra 805 a dalších nezemědělských vozidel. To byla jen malá přehlídka viděného. Příjemné odpoledne se chýlilo ke konci a byli jsme plni dojmů. Přesto jsme všichni cítili, že by se do nás něco malého vešlo, proto jsme zastavili před Budějovicemi v motorestu na večeři. A pak už jsme se vydali na cestu do Brna. Na hlavní nádraží v Brně jsme dorazili půlhodiny před půlnocí, ještě několik rychlých fotografií a rozjeli jsme se každý domů.

Tak to bylo Setkání příznivců starých traktorů. Doufáme, že se s Vámi setkáme na příštím ročníku, případně na jiných srazech.

foto: Vilém Jirušek a autor

R. Šesták