Slavnosti chleba – Slup 2010

Opereta o pěti dějstvích

Výlet na Slavnosti chleba ve Slupi u Znojma sice není veteránistický zlatý hřeb sezony, ale i tak návštěvu této vskutku pohodové akce vřele doporučuji. Jak si tuto akci opravdu užít i navzdory rozmarům počasí a natáhnout ji na celý víkend, se dozvíte v následujícím textu.

Slavnosti chleba ve Slupi 2010

Dějství první – šedočerné preludium

V chladném brzkém sobotním ránu vytahuji auto z garáže. Obloha je celičká přikrytá hutnou šedočernou dekou. Neprší, ale voda je cítit ve vzduchu. Lákadlo akce je ale veliké, takže nakonec vyrážím do oblasti vinohradů, sklípků a krásné krajiny. Vzhledem k brzké hodině a ne zrovna idylickému počasí je provoz minimální a cesta tak příjemně ubíhá. Asi 15 km za Pohořelicemi se na okrajích silnice začínají objevovat kaluže. S dalšími kilometry se jejich četnost a velikost zvyšuje. Po další chvíli na skle ulpívají první kapičky deště. Naštěstí jich není mnoho a než stačí pokrýt celé sklo, tak déšť ustává. Snad to tedy opravdu vyjde bez deště. Lehce před devátou hodinou dorážím do cíle a dějiště celé akce – do obce Slup. Parkuji na místě vyhrazeném pro veterány. Zatím jsem zde sám. Dozvídám se, že chvíli před mým příjezdem ustala menší průtrž mračen.

slup_01

Dějství druhé – krize

Stánkaři vykládají zboží, v pecích již hoří ohně a v dížích připravené těsto čeká na svůj okamžik, kdy se promění v čerstvý voňavý chléb. Mezitím co si procházím stánky, přijíždějí další účastníci. Počasí se začíná lehce zhoršovat. Citelně se ochlazuje a fouká nepříjemný vítr. Oblékáme bundy a jdeme na teplé občerstvení pro účastníky. Tam se domlouváme na projížďce jedním z historických autobusů, které jezdí hned na několika linkách. Vybíráme si linku do Šatova. Jdeme na zastávku busu a hle – prší. Sotva vlezeme do Ikarusu, zavládne venku Boží dopuštění. Voda odevšad crčí proudem. Naštěstí ale ne na nás. Déšť trvá celou cestu do Šatova. Tam jako mávnutím kouzelného proutku přestává pršet. Jdeme se podívat na opevnění a poté kotvíme v hospůdce U Fandy, kde si dáváme oběd. Zde platí nejenom že Není problém uvařit – někdy je problém to sníst, ale přidává se k tomu ještě Není problém objednat – někdy je problém se jídla dočkat. :-) Vrcholem všeho je, když mně donesou nejprve hlavní jídlo a teprve poté polévku. Po obědě se burácejícím Ikarusem, s notně oběhaným diferenciálem, vracíme do Slupi.

Dějství třetí – incentivní intermezzo

Po krátké poradě nastupujeme do přistaveného nerenovovaného RO a vyrážíme směr Znojmo. Zde se nám nálada výrazně vylepšuje, neboť zpoza šedé deky vylézá hřející sluníčko a vše rychle osychá. Po návratu do Slupi ještě kupujeme pár drobností a postupně se rozjíždíme k domovům. Já však nejedu domů, ale mířím do kempu v Jevišovicích na menší výjezdní zasedání véboru CCK.

Dějství čtvrté – idyla

Je neděle ráno a skrz okno chatičky slunce kreslí na podlaze stále se měnící obrázky. Zpívají ptáci a já vycházím na verandu. Nebe je téměř vymetené a přede mnou je krásný pohled na šťavnatě zelený pažit kempu. Snídáme, uklízíme a lehce před polednem odjíždíme. Vzhledem k opravdu krásnému počasí se mně hned domů nechce a tak se vydávám do Vranova n. Dyjí, kde jsem již drahnou dobu nebyl. V serpetinách před Vranovem zastavuji na kraji silnice s úmyslem vytvořit nějakou propagační fotku. Tu nakonec dělám, ovšem za nechtěné součinnosti s příslušníky PČR. :-) Trošku jsem se zapotil, ale nakonec vše dobře dopadlo. Pokračuji k přehradě, kde se mně vybavuje celé dětství. Po návratu do Vranova si dávám oběd a vyrážím definitivně směr Brno. V Lesné se na návsi dívám na zaparkovaný parník a pak si ještě dělám menší pauzu ve větrném mlýně.

slup_27

Dějství páté – finále

V nastávajícím podvečeru přijíždím do Brna a parkuji v garáži. Je za námi další vcelku podařený víkend. Ačkoliv sobota výrazně prověřila naše odhodlání a trpělivost, slunečná neděle nám vše bohatě vynahradila.

Děkuji véboru CCK za pozvání na lucullské hody, lidem ze Skútrklubu za milou společnost a kamarádovi Martinovi za poskytnutí některých fotografií ze Slupi a okolí.

Albert

Další informace o této pohodové akci můžete najít rovněž v reportáži z roku 2006, nebo v reportáži z roku 2008.

Fotogalerie