Nábytek made in Brno

V sobotu 10.1. 2015 panuje navzdory kalendářní zimně krásné, slunečné a teplé počasí. Teplota atakuje 15°C a tohle téměř jarní počasí je jako stvořené k pěkné procházce parkem k brněnské dominantě – hradu Špilberk, kde právě probíhá výstava s tímto názvem.

Spilberk 01

Ta si klade za cíl vnést trochu světla do dlouhé a bohaté historie vývoje a výroby nábytku, která zejména v letech minulých probíhala na území Brna a v jeho blízkém okolí. Jelikož hlavní část expozice je věnovaná nám blízkému období 60.-70. let, rozhodli jsme se tuto výstavu navštívit. Výstava má dvě části. Hlavní část s historickými výrobky je umístěna v královské kapli. V jižním křídle (vedle restaurace) jsou potom oceněné práce současných studentů.

Královská kaple je skutečně krásně opravená. Na poměrně nevelké ploše jejich všech tří místností jsou vitríny s modely nábytku, výkresy a dokumentací. U stěn jsou na panelech popsány nejvýznamější milníky vývoje brněnského nábytkářského průmyslu. Ve středu místností a ve výklencích potom umístěné exponáty. Bohužel jde jen o zástupce sedacího nábytku, tedy křesla a zejména židle. Jedinou výjimkou je jeden sedací komplet čalouněné sedačky a křesel s konferenčním stolkem. Pokud jste se těšili na dobové sedačky, skříňový nábytek, či kuchyně, máte smůlu. Musíte se spokojit jen s několika fotografiemi a nákresy.

Rozporuplné pocity z výstavy v opravdu více než komorním duchu (ani nevelký prostor kaple není exponáty zcela využit) prohlubuje absence jakéhokoliv letáčku s vyobrazením exponátů, o výstavním katalogu nemluvě. Aby toho nebylo málo, panuje na výstavě přísný zákaz fotografování, na což ostřížím zrakem dohlíží hned několik pracovníků muzea. Za vděk tak musíte vzít jen pár fotografiemi na oficiální stránce výstavy.

Přesouváme se do jižního křídla, kde jsou ve čtyřech místnostech již výše zmiňované studentské práce. Jejich počet ani ztvárnění příliš nezaujme.  Pár opravdu pěkných a invečních výrobků, které by stálo za to si prohlédnout „na živo“ je, bohužel, zastoupeno jen na velkoformátových tabulích.

Spilberk 02

Odcházíme s opravdu smíšenými pocity. Záměr výstavy byl sice dobrý, ale praktické provedení tento nápad do značné míry pohřbilo. Vystavovat by se toho přitom mohlo mnoho. Chtělo by to ale zcela jiný (větší) prostor a také „lidštější“ přístup bez přísného zákazu fotografování, jaký je adekvátní třeba u výstavy drahých šperků, ale u expozice „několika židlí“ působí zcela nepatřičně.

Spilberk 03

Vycházíme ven. Jižní terasa je zalitá bohatými paprsky slunce. Přímo ideální podmínky pro posezení na venkovní zahrádce kavárny. Vyhříváme se na sluníčku a vychutnáváme kávičku s dezertem. Je opravdu krásně a tak ten výšlap přece jen stál za to! :-)

Spilberk 04

Albert