V. Classic Škoda Weekend

Dalším námi navštíveným srazem byl V. Classic Škoda Weekend, pořádaný brněnským Classic Car Króžkem. Hlavním lákadlem tohoto srazu bylo jeho připojení k Rallye Bohemia. Dvě rychlostní zkoušky si jeho účastníci mohli projet také.

Na tuto akci jsme jeli Twisterem, hlavně kvůli vyšším požadavkům organizátorů na vzhled a stav vozů. Do autokempu Rumcajs u Jičína, kde tato akce má již tradičně zázemí, jsme dorazili již v pátek navečer. První jsme ale rozhodně nebyli. Pár účastníků již bylo na místě, hlavně těch z větší dálky. S nimi jsme se zapovídali až do pozdních večerních hodin…

V sobotu ráno za námi přijel Jirka ze Staré Paky, přesedl si k nám do auta a vydali jsme se na cestu do Mladé Boleslavi. Na parkovišti u muzea měla totiž okolo desáté začínat orientační soutěž, jejíž dvě části byly výše zmíněné rychlostní zkoušky. Ovšem pro naše veterány nebyly samozřejmě na čas. Krátce po deváté hodině přijela ještě druhá jihlavská posádka – Zdeněk se Zuzkou a s Míšou.

V. Classic Škoda Weekend

Krátkou spanilou jízdou jsme se přesunuli na start první rychlostní zkoušky, jejíž trať vedla skrz Mladou Boleslav. Startovali jsme jako opravdoví závoďáci – z rampy!!! To ale bylo jediné světlé místo této etapy. Již po ujetí pár set metrů jsme netušili, kudy jet, protože aktivní pořadatelé patrně zapomněli, že jedeme ještě my, veteráni, a po posledním závodícím voze začali značení odklízet. Takže jsme si někudy projeli Boleslav, přičemž jsme všude možně potkávali podobně bloudící kolegy. :-) Asi po deseti minutách nás přestalo bavit hledat naslepo cíl, zadal jsem jej tedy do navigace, kterou jsem měl sebou spíše z recese, a za pár minut jsme tam byli. Sice jsme jej projeli naopak, to ale vůbec nevadilo. Stejně tam nikdo nebyl, ale hlavně že jsme věděli, kudy dál.

Další trasa byla již tradičně po šipkovém itineráři. Několikrát jsme se sice na chvilku ztratili, ale vcelku úspěšně jsme dojeli do prvního cíle – pivovaru Konrad ve Vratislavicích nad Nisou. V jeho areálu právě probíhalo setkání majitelů motocyklů Indian a výstava nákladních automobilů LIAZ. Díky tomu sice bylo na co se koukat, ale také tam byl pořádný mumraj.

Asi za hodinu začala další etapa AOS, kratší, navádějící nás na start druhé rychlostní zkoušky. Na jednom plácku jsem ještě musel seštelovat spojku a již jsme byli na startu. Teď už jsme sice z rampy nestartovali, ale pořadatelé vydrželi, značení bylo výborné a i zážitek z jízdy po uzounké silničce v lesích a kopcích v okolí Tanvaldu byl zajímavý. V případě našeho auta asi hlavně pro přihlížející, protože díky novým pružinám a tím vysokému těžišti Twister hvízdal pneumatikami do zatáček na požádání – i při rychlostech okolo 20 km/h. Tak proč bychom přihlížejícím neudělali radost. :-)

Z cíle rychlostní zkoušky nás vedla zpět do autokempu soustava map, které bylo třeba složit v určitém pořadí. S tím si poradil výborně Jirka, částečně díky znalosti okolí. Ještě nás na trase čekalo několik úkolů a v cíli vědomostní test ohledně historických rallye.

Krátce po šesté hodině organizátoři vyhlásili výsledky soutěží, v AOSce jsme kupodivu (vzhledem k poslednímu testu, z kterého jsem nevěděl skoro nic) obsadili z cca 23 startujících 7. místo a druhá jihlavská posádka 9. Všichni účastníci dostali pamětní diplomy, srazové hrníčky i plakáty s tématikou historických rallye.

Tím program srazu končil a část účastníků odjela. My jsme ale měli chatku zamluvenou až do neděle, nemuseli jsme nikam pospíchat a navíc v restauraci v autokempu dobře vařili. Domů jsme tedy vyjeli až v neděli dopoledne. Po cestě jsme se Zdeňkem ještě chvíli zkoušeli CB vysílačky. Funguje to, jen je budeme ještě muset doladit.

Až na problém s předčasným rozebráním značení na první erzetě (za který se nám pořadatelé omluvili, ale stejně nebyl zaviněn jimi, chyba byla na straně organizace Rallye Bohemia) to byla akce zdařilá, zpestřená pocitem z opravdových závodů. Je s podivem, že se tohoto srazu účastnilo jen asi 25 vozidel. Poslední dobou mám pocit, že čím horší či žádný program, tím více aut a naopak. Jeden kamarád mi to vysvětloval tím, že on si na sraz jede odpočinout a ne aby někam musel jezdit a přemýšlet nad úkoly.

To si snad ale může lépe a levněji odpočinout doma na zahradě…

BigAndrew